‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 februarie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFotovoltaicele iau amploare. Pentru prima dată soarele a fost principala sursă de producţie de...

Fotovoltaicele iau amploare. Pentru prima dată soarele a fost principala sursă de producţie de energie

‹ adv ›
‹ adv ›

În trimestrul III al acestui an principala sursă de producție de energie în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) a fost cea solară, arată o analiză a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), notează mold-street.com.

Este pentru prima dată când cota energiei solare depăşeşte în decurs de un trimestru pe restul surselor de energie.

Potrivit ANRE, pe parcursul trimestrului III al anului 2023 producerea locală de energie electrică a constituit aproximativ 10,3% din consumul total de curent electric.

Astfel din totalul de 99 milioane kWh energie electrică produsă în perioada iulie-septembrie, 34% a fost generată de instalaţii fotovoltaice, 32,8% – de instalaţii eoliene, 14,1% – a fost produsă în regim de cogenerare, 14,8% – de Nodul Hidroenergetic Costești (care însă a înregistrat o scădere a producţiei din cauza secetei şi debitului redus al Prutului), și aproximativ 4,2% – din biogaz.

Energia electrică produsă din surse regenerabile în trimestrul III este în cuantum de 84,9 milioane kWh, ceea ce constituie circa 9% din consumul final de energie electrică în perioada de referință, mai arată datele ANRE.

Pe tipuri de surse, prevalează energia solară, cu o pondere de 40% –33,6 milioane kWh, după care urmează energia eoliană, cu o pondere de 38% – 32,4 milioane kWh, energia hidro cu o pondere de 17% – 14,8 milioane kWh și biogazul cu o pondere de circa 5% – 4,1 milioane kWh.

‹ adv ›

În pofida creşterii producţiei de energie din surse regenerabile, sursa de bază în structura procurărilor de curent electric rămâne CTE Moldovenească (Moldgres) din regiunea transnsitreană, care funcţionează pe baza gazului rusesc, cu o pondere de 87% din cantitatea de energie electrică achiziționată pe piața angro.

Sursele locale au asigurat doar 9% din necesarul de energie electrică pentru perioada analizată, alte 4% fiind procurate de pe piața din România. Ponderea energiei regenerabile în structura procurărilor a fost de circa 7%, mai arară datele ANRE.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii