‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFrații Vaipan - primii din Moldova cu o linie de ambalare a strugurilor în...

Frații Vaipan – primii din Moldova cu o linie de ambalare a strugurilor în peliculă și caserole biodegradabile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Compania Frații Vaipan din orașul Căinari, care produce de 14 ani struguri de masă și fructe, și-a reorientat activitatea spre tehnologiile moderne și prietenoase mediului, ce i-au permis să se adapteze schimbărilor climaterice și să reducă consumul de mijloace de producere și resursele naturale. 

Liubomir Vaipan, administratorul companiei, afirmă că prima tehnologie care și-a demonstrat eficienta în condițiile schimbărilor climaterice este sistemul de suport Pergola pentru producerea strugurilor de masă.

Sistemul Pergola, instalat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), în anii secetoși a permis menținerea nivelului de umiditate în sol și a protejat strugurii de arsuri solare, iar în acest an, cu mai multe precipitații, sistemul Pergola a permis reducerea riscului de răspândire în vie a bolilor fungice.

În prezent, compania dispune de 14 hectare de struguri pe sistem Pergola, inclusiv plantațiile clasice de struguri au fost adaptate la sistemul de suport de tip Pergola.

În anul curent, recolta medie din via pe sistem Pergola a fost de circa 25 de tone per hectar.

Actualmente, susținută de USAID APM, compania a instalat o linie de ambalare a strugurilor de tip flow-pack, care permite utilizarea peliculei și caserolelor biodegradabile.

‹ adv ›

Această metodă de ambalare este tot mai solicitată de rețele comerciale ca urmare a condițiilor impuse de pandemia COVID-19, iar alinierea la cerințele cumpărătorilor sporește competitivitatea strugurilor moldovenești pe rafturile supermarketurilor europene.

Recent, Frații Vaipan au instalat panouri solare și sistem eolian de producere a energiei ce asigură în proporție de 100% sistemul de fertigare pentru vie și livada pe care le gestionează, însă intenționează să extindă investiția pentru a asigura toată infrastructura din gospodărie cu energie verde.

Violoncel Vaipan, coproprietar al companiei Frații Vaipan, afirmă că noile tehnologii permit utilizarea optimă a resurselor de producere și gestionarea eficientă a gospodăriei, inclusiv administrarea de la distanță a proceselor de producere și fertigare.

‹ adv ›

Tehnologiile moderne, implementarea bunelor practici agricole și a standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP îi permit companiei Frații Vaipan să producă struguri și fructe de calitate, care pot fi exportate pe orice piață.

În prezent, gospodăria este orientată la exportul strugurilor pe piața Uniunii Europene, în special în Spania, Polonia, România, Croația etc.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›