odn.info.md

Vichentie Zdrobău, un moşulică de 76 de ani din satul Costuleni, localitate de prin părţile Ungheniului, aşezată pe malul Prutului, şi-a meşterit acum câţiva ani o instalaţie de biogaz, iar astăzi lucrează la un model mai nou, care este mai uşor de întreţinut, scrie publicația Observatorul de Nord.

Gaz din baligă şi găinaţ

În ograda lui badea Vichentie vin adesea musafiri din ţară, dar uneori şi de peste hotare, pentru a vedea cum funcţionează în practică instalaţia de biogaz. Au fost mulţi şi din raionul Soroca. Deşi informaţii la această temă găsim pe internet, totuşi este altceva când vezi cu ochii tăi cum şi cu ce se face biogazul. Gazda este binevoitoare cu toţi cei care-i calcă pragul, le lămureşte pe îndelete, ba chiar îi şi serveşte uneori cu mămăligă, friptură şi vin.
Vichentie Zdrobău foloseşte deşeurile de la animale şi păsări, dar şi fructele sau legumele care se alterează, pentru a face gaz. “Cu astfel de instalaţie noi primim biogaz pe care îl putem folosi la plită, dar şi la maşini, zice badea Vichentie. Am una în ogradă, dar vreau să fac alta nouă, pe care o recomand oaspeţilor. Diferenţe nu prea sunt, doar că cea din ograda mea este îngropată în pământ, iar aceasta din schiţă e la suprafaţă. Avantajul modelului nou, cu uşiţe speciale, este că poate fi curăţit mult mai uşor”. Apropo, când încărcaţi deşeurile în cele două vase, trebuie să aflaţi umiditatea lor. Moş Vichentie le înveleşte de obicei cu o peliculă, iar peste două-trei zile o ridică şi apasă cu piciorul. Dacă urma rămâne neschimbată, înseamnă că încă nu s-a început procesul, dar de saltă puţin, atunci deşeurile pot fi încărcate în cele două vase.

odn.info.md
odn.info.md

“Gazpromul” din ogradă

Bărbatul a alăturat două recipiente de aceeaşi mărime, pe care le-a îngropat în curte. “De la fundul vasului şi până la plasa aceasta din schiţă, trebuie să fie 30 de centimetri, explică domnul Zdrobău. Dedesubt se pune o ţeavă, care este găurită în partea de jos, ca să nu se înfunde. Umiditatea gunoiului pe care-l încărcăm nu trebuie să fie mai mult de 25 la sută, vă recomand să folosiţi în special găinaţul de găină, care este mai puternic decât balega de vacă sau cal. Ambele vase trebuie închise ermetic, şi doar robinetul de jos este deschis în timpul procesului de facere a gazului, iar cel de sus se închide”.

Gazul se ridică prin deşeuri în unul dintre cele două recipiente şi trece prin ţeavă în celălalt vas, astfel se pune în mişcare tot procesul. “Gazul circulă tot timpul, iar când manometrul arată până la patru atmosfere, cealaltă supapă se închide singură. Dacă presiunea gazului se ridică la 5 atmosfere şi stă pe loc, înseamnă că trebuie să închidem robinetul de la intrare şi îl deschidem pe cel de pornire, apoi pornim pompa. Sfatul meu este să aveţi şi un rezervor pentru acumularea gazului”.

Dacă sunteţi interesaţi de acest subiect şi vreţi să faceţi o astfel de instalaţie, Vichentie Zdrobău vă poate răspunde la orice nelămurire. Aşa că îl găsiţi la numărul de telefon (0 236) 40 612, ori de sunteţi prin acea regiune, bărbatul vă primeşte cu mâinile şi sufletul deschis.

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here