‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaGrâul pe Euronext a ajuns la 230 euro/t, pentru prima dată în luna august...

Grâul pe Euronext a ajuns la 230 euro/t, pentru prima dată în luna august din 2012

‹ adv ›
‹ adv ›

Noul sezon începe cu stocuri reduse la principalii exportatori de grâu. Această situație nu lasă loc pentru pierderile de producție în niciuna din țări. Cu toate acestea, exact asta se întâmplă.

Potențialele de producție continuă să se reducă în SUA și Canada. O situație similară se observă în Rusia, unde capacitatea de producție a scăzut cu mult sub 80 de milioane de tone, comparativ cu 85 de milioane de tone în ultimul raport USDA.

Recoltarea haotică din Europa din cauza ploilor repetate împinge, de asemenea, piața grâului alimentar la maximele sale din primăvara anului trecut.

Niciodată, cu excepția anului 2012, grâul pe Euronext nu a atins 230 euro/t la începutul lunii august. Ieri, prețul contractului din decembrie a crescut cu +5,25 euro/t la 230,75 euro/t.

Prețurile stabilite astăzi:

Prezența celor mai mari importatori internaționali de pe piață continuă să susțină prețurile. În timp ce negocierile sunt în desfășurare cu OAIC în Algeria, GASC egiptean și-a limitat achizițiile la doar 60.000 de tone de grâu românesc.

‹ adv ›

Grâul stimulează majorarea prețurilor și pentru alte cereale, în special pentru porumbul european, în ciuda condițiilor bune de creștere din Europa.

Potrivit Agritel, sezonul penuriei este principala problemă a porumbului, dovadă fiind maximul istoric de ieri al contractului din august la 300 euro/t.

Pe arena internațională, în așteptarea estimărilor analiștilor americani privind producția de porumb și rezultatele turului culturilor de porumb, atenția pieței se concentrează asupra recoltei braziliene.

‹ adv ›

Observațiile arată randamente sub așteptări și potențial de producție mult sub estimările recente Conab sau USDA.

Singurul dezavantaj este fragilitatea piețelor financiare în fața revigorării epidemiei Covid-19, în special în China.

Starea culturilor în SUA

Recolta de porumb din SUA se înrăutățește mai mult decât era de așteptat, conform consensului comercial. Astfel, doar 62% din porumb este considerat „excelent” de către Departamentul Agriculturii din SUA, adică -2% față de săptămâna trecută.

Pe de altă parte, starea boabelor de soia nu satisface așteptările pieței. În cele din urmă, USDA a raportat o creștere de 2% față de săptămâna trecută – 60% din suprafața de soia considerată acum bună până la excelentă.

O altă surpriză a fost grâul de primăvară, care s-a îmbunătățit cu 1% până la 10%, de la bun la excelent. Cel mai calitativ grâu a fost deja recoltat pentru hrană.

Starea culturilor în Rusia

Estimările privind randamentul au fost reduse în zonele cu maturizare mai târzie a culturilor, ce suferă în prezent de condiții aride.

În 2021, producția din țară va scădea sub 80 de milioane de tone, ceea ce îi va obliga pe operatori să utilizeze mai multe stocuri inițiale, care se află la un nivel mai ridicat decât în ​​anii precedenți.

Prețurile în Rusia cresc din nou din cauza că producătorii refuză să comercializeze stocuri mari. Această situație duce la faptul că ofertele rusești în condiții FOB sunt supraevaluate cu 6-17 dolari/t, comparativ cu prețurile din România.

Activitatea pe piața porumbului crește datorită cererii chineze și europene. Prețurile de livrare în octombrie / noiembrie sunt în creștere și revin la nivelurile lunii precedente.

În plus, tensiunea pieței globale este benefică pentru porumbul ucrainean, având în vedere condițiile optime pentru recoltare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii