joi, 7 decembrie, 2023
-1.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeHibrizi de porumb „CACTUS” și sorgul în asolament - soluțiile Lidea în condiții de...

Hibrizi de porumb „CACTUS” și sorgul în asolament – soluțiile Lidea în condiții de secetă

Recomandate

Unul dintre criteriile de bază pe care se bazează fermierii la alegerea hibrizilor în condiții de secetă, tot mai frecvent înregistrată pe parcursul perioadei de vegetație este rezistența la condiții de stres hidric.

În acest articol, discutăm despre conceptul CACTUS marca Lidea, care cuprinde hibrizi de porumb rezistenți la secetă, dar și despre hibrizi de sorg care au demonstrat cea mai bună performanță, recomandați a fi cultivați în proporție de 30% din suprafața dedicată porumbului în zonele cu precipitații mai mici de 300 mm.

Conceptul CACTUS – mai multă siguranță în condiții de stres hidric

Perioadele cu cantități excesive de precipitații substituite de perioade secetoase afectează mult producția de porumb, fiind o cultură susceptibilă la deficitul de umiditate, în special în faza de înflorit.

Cercetătorii Lidea vin să reducă impactul problemei cu ajutorul hibrizilor CACTUS, iar în continuare vorbim despre topul celor care au răspuns cel mai bine în condiții de secetă.

ES Creative – FAO 290

ES Creative este un hibrid de porumb din grupa timpurie de maturitate, cu o toleranță bună la boli, frângere și secetă.

Plante cu o talie medie, cu inserție joasă a știuletelui, cu bob dentat tropical și o performanță stabilă la capitolul producție, ES Creative poate fi cultivat cu succes în orice fermă, fiind în fruntea topului după grupa de maturitate.

Hibridul de porumb ES Creative, la fel ca și ceilalți hibrizi incluși în acest top, se diferențiază și prin faptul că face parte dintr-o nouă grupă unică dezvoltată de Lidea – Tropical Dent.

Tropical Dent aduce un efect heterozis maxim pentru o îmbunătățire considerabilă a randamentului și a capacității de pierdere a apei din boabe la finalul ciclului de vegetație.

ES Mylady și ES Hattrick, noii hibrizi „CACTUS” din grupa medie de maturitate

Hibridul ES Mylady FAO 340, pe lângă o toleranță sporită la secetă, se caracterizează printr-o vigoare foarte bună la pornirea în vegetație, stabilitate pe toate tipurile de sol și potențial ridicat de producție.

ES Hattrick este un hibrid FAO 350, cu o talie și inserția știuletelui mică, cu o toleranță la secetă, boli (Ustilago și Fusarium), pornire în vegetație și viteză de uscare a boabelor foarte bune.

Recomandările privind densitatea boabelor sunt similare celor indicate pentru ES Mylady.

*Densitatea recomandată pentru hibrizii incluși în acest top este de 60-62.000 b.g/ha pe solurile sărace și umiditate redusă și de 62-65.000 b.g/ha pe soluri fertile și umiditate bună.

ES Method și ES Hornet – hibrizi adaptați la secetă, pentru producții sporite

Top-ul celor cinci hibrizi de porumb Lidea adaptați să facă față condițiilor de secetă se încheie cu ES Method și ES Hornet.

ES Method este un hibrid FAO 380, cu talie și inserția știuletelui înaltă, ce oferă performanță pe soluri cu potențial mediu și scăzut, cu un comportament bun în condiții de stres hidric.

ES Method are o vigoare foarte bună de pornire în vegetație, toleranță foarte bună la secetă și viteză rapidă de uscare a boabelor.

ES Hornet este ultimul hibrid inclus în top după grupa de maturitate – FAO 420. Acesta se caracterizează printr-un potențial ridicat în condiții dificile de sol, comportament bun în condiții de stres hidric și o vigoare foarte bună la pornirea în vegetație.

Plantele de porumb ES Hornet au o talie înaltă, cu inserție medie a știuletelui, toleranță foarte bună la secetă și frângere, dar și o bună toleranță la Fusarium.

Precum am menționat, în condiții de precipitații scăzute și secetă tot mai frecventă, este recomandat ca până la 30% din suprafața totală tradițional semănată cu porumb să fie cultivată cu sorg.

În continuare, vorbim despre cinci hibrizi de sorg, care au rezistat cel mai bine în condiții de stres hidric și au oferit cele mai bune rezultate.

Important! Norma de semănat la sorg este de 320-330 de mii boabe/ha.

Sorgul se seamănă puțin mai târziu decât porumbul, atunci când temperatura solului în stratul de 5-7 cm ajunge la 10-12 grade Celsius, cu tendința de creștere a temperaturii. Adâncimea recomandată de încorporare a semințelor este de 2-4 cm, distanța între rînduri este de 70 cm.

Arsky – hibrid de sorg extratimpuriu

Arsky este un hibrid de sorg cu toleranță ridicată la cădere și stay green pronunțat. Vigoarea la pornirea în vegetație este bună, iar toleranța la secetă și la cădere foarte bună.

Arsky este un hibrid universal, adaptat pentru furajare (porci, păsări de curte, hrană pentru animale de companie, pești și păsări), industria alimentară (bere, băuturi spirtoase, făină și patiserie) și bioenergie.

ES Arcane și ES Shamal – hibrizi timpurii, cu potențial foarte ridicat de producție

Acești hibrizi au toleranță foarte bună la secetă și cădere și rezistență medie la temperaturi scăzute și umiditate. Utilizarea multiplă: pentru bioenergie, furajare și industria alimentară, îi fac hibrizi universali.

Potențialul de recoltă este de 10,5 tone/ha.

Sorgul ES Arcane are un potenţial ridicat de producţie atât în
condiţii de secetă, cât şi în condiţii normale.

La fel ca și în cazul hibridul Arsky, ES Arcane are vigoarea la pornirea în vegetație bună, iar toleranța la secetă și la cădere foarte bună.

ES Shamal este un alt hibrid timpuriu de sorg marca Lidea, ce a reconfirmat prin producții bune în condiții problematice de cultură că merită a fi cultivat.

ES Foehn și ES Monsoon – hibrizi semi-timpurii de sorg

Potențialul de producție pentru hibrizii semi-timpurii este, în medie, de aproximativ 11 tone per hectar. ES Foehn și ES Monsoon se caracterizează prin toleranță la Fusarium și Macrophomina.

ES Foehn are toleranță ridicată la frângere și scuturare și o vigoare foarte bună la pornirea în vegetație. Printre avantajele acestui hibrid se mai numără potenţialul ridicat de producţie atât în condiţii de secetă, cât şi în condiţii normale.

Punctele forte ale ES Monsoon sunt toleranța ridicată la cădere și stay green pronunțat și o stabilitate foarte bună a producției.

Pentru mai multe detalii despre hibrizii de sorg și porumb recomandați, accesați catalogul Lidea, disponibil pe acest link, iar pentru a lua legătura cu unul dintre reprezentanții companiei, accesați acest link.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale