FOTO: freshplaza.com

Campania de asigurare subvenționată a culturilor agricole s-a încheiat la 1 decembrie 2018. Până la 15 decembrie, companiile de asigurări care operează în sistemul de asigurare subvenționată a agricultorilor au trebuit să depună cereri de compensare la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (50% din suma primelor de asigurare plătite de agricultori) din Fondul Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, scrie East-fruit.com.

Potrivit unei evaluări preliminare a companiilor de asigurări, care se implică cel mai activ în asigurarea riscurilor în agricultură, în 2018 numărul contractelor de asigurare în pomicultură au crescut cu circa 3-5% față de nivelul anului precedent.

Potrivit specialiștilor departamentelor agricole ale companiilor de asigurări, chiar și această creștere modestă trebui să fie considerată drept un succes, deoarece a fost înregistrată în sezonul agricol cu prețuri destul de scăzute la majoritatea produselor agricole.

Creșterea numărului de contracte de asigurare a avut la bază sectorul fructelor, și anume livezile de mere. Au fost compensate, în majoritatea cazurilor, daunele provocate de grindină care s-au produs în luna mai a anului trecut în raionul Briceni. Compensațiile, conform contractelor, au fost calculate în baza unui preț prognozat relativ înalt – circa 3 lei/kg (0,21 dolari/kg).

Între timp, la începutul sezonului, mulți horticultori au considerat drept un succes prețul destul de competitiv oferit la prelucrare și achitarea la timp pentru produsele livrate. Ca rezultat, prețurile relativ înalte obținute vara s-au dovedit a fi profitabile pentru unii fermieri. Acest lucru a servit drept o publicitate bună pentru companiile de asigurări și a oferit o creștere, deși nu prea mare, a numărului total de contracte.

În anul 2019, campania de asigurare a culturilor agricole, în principal a livezilor de înghețurile de primăvară și grindină, va începe în a doua jumătate a lunii februarie. Amintim că, în 2018 până la 15% din recolta de mere din Moldova a fost afectată de grindină.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here