duminică, 16 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
Acasă Advertoriale În 2019, cea mai mare suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr a fost după sistemul CONVISO® SMART

În 2019, cea mai mare suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr a fost după sistemul CONVISO® SMART

0
În 2019, cea mai mare suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr a fost după sistemul CONVISO® SMART

Tradițional, companiile KWS și Bayer organizează evenimentul dedicat sfeclei de zahăr, care este una dintre cele mai pretențioase culturi, ce necesită o abordare specială și respectarea tehnologiei pentru recolte bogate și de calitate.

În cadrul seminarului, care s-a desfășurat recent în cadrul gospodăriei Climăuțanul-Agro din satul Climăuți, raionul Dondușeni au fost prezentate rezultatele obținute de către producătorii care cultivă sfecla de zahăr, dar și particularitățile tehnologiei Conviso® Smart ce reprezintă o metodă absolut nouă de combatere a buruienilor în câmpurile de sfeclă de zahăr. Evenimentul a adunat peste 49 de reprezentanți din 31 de gospodării din întreaga țară.

Sistemul Conviso® Smart reprezintă semințe KWS Smart, adică inteligente și un erbicid inovațional de la Bayer și oferă mai multă comoditate, flexibilitate, sustenabilitate și mai multă eficiență în controlul asura buruienilor la cultivarea sfeclei de zahăr.

Octavian Boubătrîn, manager de țară al companiei KWS a menționat că, tehnologia CONVISO® SMART reduce riscurile în procesul de producere și asigură producătorilor un sistem mult mai eficient în combaterea buruienilor decât cel clasic.

„Deja, a devenit o tradiție ca compania KWS în parteneriat cu Bayer să organizeze Ziua câmpului pentru sfecla de zahăr, mai ales în contextul în care sectorul se află într-o perioadă destul de complicată, ce a afectat toți actorii din lanțul de producere a sfeclei și a zahărului. Evenimentul și-a propus să continue promovarea avantajelor tehnologiei CONVISO® care, deja și-a demonstrat eficacitatea. Un alt moment important este faptul că, în mai multe țări sunt interzise neocotinoizii, în contextul dat, KWS vine cu soluții pentru tratarea semințelor mult mai eficiente, sau chiar cu produse biologice și anume tratamentul SPA. În baza rezultatelor obținute atât în Moldova, cât și în Ucraina, Rusia, Germania ne arată că acest produs este foarte eficient, anume în controlul stresului abiotic dar şi biotic, inclusiv asigură controlul putregaiului rădăcinilor la sfecla de zahăr. KWS va continua lucrul în vederea îmbunătăţirii geneticii sale şi anume sporirea recoltei şi cu introducerea hibrizilor de nouă generaţie vom asigura setul necesar de rezistențe față de agenți patogeni. Noi rămânem pe poziţia de lider în implementarea soluţiilor inovatoare, fie ca vorbim despre conceptul CONVISO® fie ca e vorba de tratamentele noi care au fost prezentate pe parcursul acestui eveniment, dar şi multe alte proiecte care ni le-am propus spre implementare pentru anii următori. Sper că, tendința de diminuare a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr se va stopa și vom avea un alt suflu pe această filieră, dar pentru aceasta fiecare din noi trebuie să contribuie. Evenimentul organizat, la fel, a avut drept scop crearea unei platforme unde KWS şi Bayer îşi pot prezenta soluţiile la o bună parte din provocări, dar şi o platformă de comunicare dintre toţi actorii filierei cu scopul de a asigura continuitatea dezvoltării acestui segment strategic. Totodată, compania KWS este cunoscută nu doar prin hibrizii de sfelcă pentru zahăr și porumb, dar şi prin alte culturi cum ar fi rapița, grâu, secară, sorg și începând cu anul acesta extindem portofoliul ca să răspundem la toate cerințele fermierilor, inclusiv producerea organică”, a remarcat Octavian Boubătrîn.

Dmitrii Șarapov, manager pentru țările din Europa de Est, compania KWS a constatat că, cultivarea sfeclei de zahăr în condițiile din Republica Moldova a devenit din ce în ce mai problematică.

„Per general, observăm condiții climaterice tot mai nefavorabile pentru această cultură, tot mai des sfecla de zahăr este afectată de boli cum ar fi putregaiul, dar se observă și o creștere a productivității și îmbunătățirea tehnologiei de producție. Tot mai mulți producători aleg tehnologia CONVISO® SMART, care îi ajută în combaterea buruienilor. Sunt tendințe pozitive și sperăm că, sectorul se va stabiliza. Compania KWS pune la dispoziția fermierilor produse eficiente pentru combaterea bolilor, care va contribui la majorarea profitului fermierilor. În cadrul evenimentului au fost reflectate tendințele pieței pentru această cultură, modificările introduse în legislația UE referitor la produse de uz fitosanitar, care vor afecta inclusiv și producătorii din Moldova. Începând cu anul viitor, va fi interzisă utilizarea pesticidelor ce conțin neocotinoide, care erau cele mai des utilizate de către producătorii de sfeclă de zahăr și nu doar. Compania KWS este gata să pună la dispoziția producătorilor unele dintre cele mai eficiente preparate pentru tratarea semințelor cum este Force, care este unica alternativă a neocotinoidelor. Dacă producătorii nu vor respecta tehnologia de producere vor suporta pierderi semnificative a calității. Unul dintre elementele importante este tratarea semințelor. Cu cât va fi mai sănătoasă sămânța, cu atât planta va vegeta mai bine și va avea rezistență mai bună la putregai. Pentru următorul an, producătorii vor putea procura încă două produse pentru tratarea semințelor, dintre care unul admis în agricultura biologică. Depunem maxim efort pentru a susține producătorii în cultivarea sfeclei de zahăr, suntem orientați ca fermierii să obțină profituri cât mai înalte, iar sfecla de zahăr să devină o cultură cu adevărat rentabilă. În anul 2019 cea mai mare suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr a fost după tehnologia CONVISO® SMART. Totodată, Republica Moldova intră în topul celor 6 țări care au implementat această tehnologie. Presupunem că, în 2 ani această tehnologie va fi implementată pe 50% din suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr”.

Vasile Jubîrcă, manager regional, reprezentanța companiei KWS, a remarcat că, tehnologia CONVISO® SMART a revitalizat sistemul de producere a sfeclei de zahăr din țară.

„Am invitat mai mulți producători pentru a le demonstra particularitățile tehnologiei CONVISO® SMART, tehnologia care a revitalizat cultivarea sfeclei de zahăr în țara noastră. Aplicarea erbicidului Conviso® One la cultivarea sfeclei ușurează foarte mult munca agricultorului. În primul rând, câmpurile sunt curate, dar și cheltuielile sunt mai mici. La fel de important este și faptul că, acțiunea erbicidului este mai puțin dăunătoare pentru mediul înconjurător. Totodată, compania KWS nu s-a oprit la doar doi hibrizi, și avem în testare 5 hibrizi de generație nouă, care vor majora cantitatea de recoltă la hectar, dar și cantitatea de zahăr. Totodată, au rezistență la boli atât la aparatul foliar, cât și la rizocarp, ne referim la putregaiul rădăcinilor și cercosporioza. Compania KWS lucrează asupra creării hibrizilor care au toleranță la secetă, inclusiv, hibrizii SMART. Condițiile climaterice se schimbă pe an ce trece și suntem nevoiți să propunem hibrizi de sfeclă de zahăr care să facă față acestor schimbări. Sfeclă de zahăr este o cultură care solicită o atenție foarte mare și respectarea tehnologiei. Cultivarea sfeclei de zahăr pornește de la cultura precedentă, ca să avem mai puține probleme cu bolile și dăunătorii. Pornind de la faptul că, tehnologia CONVISO® SMART ușurează munca producătorului și suprafață cultivată conform tehnologiei date s-a majorat. Dacă în anul 2018 am avut 1800 de hectare de sfeclă, în anul curent avem 4800 de hectare, adică suprafața cultivată după tehnologia CONVISO® SMART s-a triplat. Există tendința că și în anii următori suprafața se va majora. Recolta biologică obținută în sectoarele demonstrative ne arată un rezultat de la 48 până la 67 de tone la hectar cu digestia de la 16-18%. Considerăm că, sunt rezultate promițătoare”.

Igor Copacinschi, directorul Diviziunii Bayer CropScience Moldova a relatat despre faptul că, CONVISO® SMART este un proiect comun al companiilor KWS și Bayer, unde KWS propune hibrizi de sfeclă de zahăr, iar Bayer vine cu erbicidul Conviso® One.

„An de an, suprafețele cultivate după această tehnologie se dublează. Așteptăm ca și în anii următori numărul fermierilor care vor trece la tehnologia dată să fie în creștere. Fermierii aleg sistemul CONVISO® SMART, deoarece aceasta le ușurează lucru și este o tehnologie inteligentă. Cu doar 2 tratamente aplicate la cultură este soluționată problema buruienilor. Astfel, este eliberată tehnica și producătorii poată să efectueze lucrările și la celelalte culturi pe care le cresc în fermă. Perioada de aplicare a tratamentelor este de la 14 -20 de zile, în dependență de condițiile climaterice, dar și de răsărirea buruienilor.  Principalele buruieni cu care se confruntă producătorii sunt pălămida, loboda. În tehnologia CONVISO® SMART, atunci când aplicăm erbicidul, ne orientăm după faza de dezvoltare a lobodei, aceasta nu trebuie să aibă mai mult de 2 frunze. Aplicarea corectă ne oferă posibilitatea să avem lanuri curate, așa cum am văzut pe câmpurile din gospodăria Climăuțanul-Agro. Ne bucură mult că, această tehnologie ia amploare nu doar în Republica Moldova. La fel de important este și aspectul că fermierul nu trebuie să facă amestecuri din diferite produse, ci aplică doar un erbicid – CONVISO® ONE. Tehnologia CONVISO® SMART este o combinație dintre hibrizi rezistenți și un erbicid dedicat, astfel obținem un potențial maxim de recoltă. În agricultură, astăzi este devreme, iar mâine e deja târziu”.

Alexei Chiriac, conducătorul SRL Climăuțanul-Agro, gazda evenimentului și în acest an a cultivat hibrizii de sfeclă de zahăr aplicând pe 100% din câmpuri tehnologia CONVISO® SMART.

„După ce am testat 3 ani hibrizii de la KWS am decis să trecem la această tehnologie. Astfel, în anul curent am semănat 100% sfecla de zăhar după tehnologia CONVISO® SMART, adică 1500 de hectare. Din testările realizate pe parcursul anilor am observat că este mult mai ușor, dar înregistrăm și o eficiență economică. Aceste două aspecte ne-au și determinat să alegem această tehnologie de cultivare a sfeclei de zahăr. În primul rând, aplicarea erbicidului este mult mai ușoară, trecerile sunt puține, iar câmpurile sunt curate. Respectiv, și recolta va fi mult mai mare și de calitate, pentru că dacă câmpurile sunt curate, nu hrănim buruienile, dar cultura. Conform calculelor pe care le-am efectuat avem o economie de circa 2 mii de lei la hectar. Desigur că, trebuie să respectăm asolamentul pentru a avea rezultatele dorite. Îmi place cum se manifestă hibrizii Gioconda, Gladiata. De exemplu, în anii precedenți, toamna târziu când a început putrefacția rădăcinii, hibrizii menționați arătau foarte bine și mai mult timp a durat vegetația culturii. Aș recomanda producătorilor, care doresc să treacă la această tehnologie, să aplice corect erbicidările, conform recomandărilor specialiștilor. În anul curent, din cauza condițiilor climaterice nu am reușit să aplicăm erbicidele la timp, dar tehnologia data ne-a permis să prelungim perioada de aplicare a erbicidului a doua oară. Preconizăm o recoltă care să depășească 55 de tone la hectar, dar sperăm că o să fie și mai bine”.

Producătorii prezenți la eveniment au menționat că, implementarea tehnologiei CONVISO® SMART este cea mai bună soluție pentru acest sector.

„Cultivăm primul an sfeclă de zahăr după tehnologia CONVISO® SMART, cu doi hibrizi Gioconda și Gladiata pe o suprafață de 46 de hectare. Datorită acestei tehnologii este minimalizat procesul tehnologic și totodată, avem câmpuri curate. Am respectat tehnologia și am aplicat erbicidul conform recomandărilor. Câmpurile arată foarte bine și suntem mulțumiți. Sperăm că și pe viitor vom cultiva sfecla pentru zahăr după tehnologia dată. Apreciem că, este ușor de lucrat și eliberăm tehnica pentru a efectua lucrările necesare la alte culturi pe care le creștem în gospodăria noastră. Deja, vedem ce recolte vom obține și probabil vom majora și suprafața cu sfeclă de zahăr. În tehnologia clasică eram nevoiți să aplicăm mai multe produse de uz fitosanitar, dar în tehnologia CONVISO® SMART lucrăm cu un singur produs cu care obținem rezultate remarcabile. Așteptăm ani mai buni în care să obținem profit din munca pe care o facem”, a spus Gheorghe Morogai, din satul Grinăuți, raionul Râșcani.

„Compania prelucrează 5 200 de hectare dintre care 435 de hectare cu sfeclă pentru zahăr. Din aceste 435 de hectare 60 de hectare cultivate după tehnologia clasică, restul am semănat hibrizi din tehnologia CONVISO® SMART. Deja, al doilea an lucrăm după această tehnologie și suntem mulțumiți de rezultatele pe care le înregistrăm. Este ușor de prelucrat, avem doar două erbicidări, cu un efect foarte bun. Avem câmpuri curate, iar buruienile nu mai sunt o problemă pentru gospodăria noastră. Dacă nu respecți asolamentul, ai o „magazie” de buruieni pentru mulți ani înainte. La sigur vom majora suprafața cu sfeclă de zahăr cultivată după tehnologia CONVISO® SMART, pentru că ne-am convins de eficiența acesteia”, a comunicat Tudor Burduja, compania Bio-Alianța din orășelul Ghindești, raionul Florești.

Sistemul CONVISO® SMART – control mai flexibil și mai eficient al buruienilor.