Pe parcursul anului 2019, preţurile la produsele alimentare s-au majorat în medie cu 12,4 la sută. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la legume și fructe, chiar dacă Republica Moldova este recunoscută drept o țară agrară. Astfel, prețul la cartofi a crescut cu peste 53%, iar la unele fructe chiar și cu 60%, se arată într-un comunicat emis de Biroul Național de Statistică.
Potrivit datelor, cea mai mare creștere a prețului a fost înregistrat la fructele sămânțoase și sâmburoase cu aproape 60% și respectiv 57%. Un salt major s-a înregistrat la usturoi – cu peste 40%, iar la castraveți cu aproape 20%. Și prețul ouălor de găină a crescut cu peste 37%, iar la crupe și peste 17 la sută. S-a majorat prețul la miere de albine – cu 10,4%, pește și conserve din pește – cu 9,6% (în special: pește proaspăt și congelat, pește sărat și afumat – cu a câte 10,1%, conserve din pește – cu 4,2%), unt țărănesc – cu 8,9%, lapte şi produse lactate – cu 7,9% (în special: brânză din lapte de vacă – cu 11,1%, smântână – cu
9,4%, lapte integral – cu 9,1%), carne, preparate și conserve din carne – cu 6,6% (în special: carne de porc – cu 10,9%, preparate din carne și semifabricate – cu 7,7%, carne de pasăre – cu 6,4%, mezeluri de calitate superioară și afumături – cu a câte 4,3%, mezeluri fierte – cu 4,2%, carne de vită – cu 3,1%), făină de grâu – cu 5,3%, băuturi alcoolice – cu 4,1%.FOTO: bns.md
Concomitent, pe parcursul anului 2019 au fost marcate reduceri mai semnificative de preţuri la următoarele produse: ceapă uscată – cu 8,6%, morcovi – cu 3,4%, varză – cu 1,4%.
Comentarii