‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn anul 2018, Compania Südzucker Moldova a produs cu 34% mai puțin zahăr decât...

În anul 2018, Compania Südzucker Moldova a produs cu 34% mai puțin zahăr decât în 2017

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În anul 2018, Compania Südzucker Moldova a produs 52 mii de tone de zahăr, cu 34% mai puțin decât în 2017. Administrația companiei a declarat că principala cauză a scăderii producției este o combinație extrem de nefavorabilă a condițiilor meteorologice pentru cea mai mare parte a sezonului agricol, care a redus substanțial cantitatea și calitatea sfeclei, scrie Infotag.md.

Speaker-ul Comitetului de Conducere al companiei, Alexander Koss, a explicat că au fost întreprinse o serie de măsuri anticriză, care au permis prelucrarea aproape a întregii cantități de sfecla de zahăr potrivită pentru producere.

FOTO: vipmagazin.md

„La fabrica din Drochia a fost proiectat și instalat un decantor special, care permite separarea sucului de sfeclă cât de cât calitativ de conţinutul putred, deoarece, timp de o zi, sfecla a putrezit în proporţie de 50-70%. Întreprinderea, probabil pentru prima dată în practica mondială a producției de zahăr, a trecut la o singură tură de muncă, adică la 8-10 ore de muncă la rezervele de sfeclă de la fabrici”, a spus Alexander Koss.

În acest sezon, compania a elaborat şi a introdus o nouă schemă de distribuție a materiei prime la uzine, folosind un program de calculator, astfel, sfecla a fost recoltată în termeni optimi de pe toate câmpurile, până să dea ninsorile şi înghețurile. Spre sfârșitul sezonului, s-a decis să fie folosită şi sortarea manuală direct în câmp.

„Dar, spre regretul nostru, acest lucru nu a rezolvat toate problemele. Din cauza secetei, în acest sezon cultivatorii de sfeclă au obţinut în medie aproximativ 45 t/ha, unii chiar 25-30 t/ha. Situaţia de la începutul sezonului însă prevestea un randament al sfeclei de 60-65 t/ha”, a menționat speaker-ul.

În anul 2018, „Südzucker Moldova” a procesat 453 mii de tone de sfeclă de zahăr, conținutul mediu de zahăr fiind de aproximativ 17%. Dar chiar și cu scăderea producției, cele două fabrici ale companiei (în Drochia și Fălești) au produs circa 70% din totalul zahărului fabricat în Republica Moldova din sfecla din recolta anului 2018.

Surse din cadrul companiei au comunicat că, necesitățile pieței interne a zahărului în Republica Moldova sunt de 60-70 de mii de tone pe an. Ținând cont de soldurile de zahăr produs din recolta de sfeclă din 2017, de importurile de zahăr din țările Uniunii Europene în cadrul cotelor preferențiale, precum și de zahărul din recolta de sfeclă de anul trecut, produse numai de către fabricile „Südzucker Moldova”, necesităţile pieței moldovenești vor fi acoperite integral în 2019.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›