‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn ferme verticale recolta crește de o sută de ori mai mult în comparație...

În ferme verticale recolta crește de o sută de ori mai mult în comparație cu fermele obișnuite

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În fermele verticale de tip închis, în care funcționează lămpile LED în locul soarelui și în locul solului este utilizată o soluție specială de nutriție, poți să economisești resursele destinate pentru utilizarea apei de până la 95% și să eviți folosirea pesticidelor, scrie aggek.net. Fitotehnia organică cedează față de era post-organică, care obține recolte bogate și care utilizează sisteme ecologice de creștere și irigare a produselor. Totuși, costul produselor realizate în fermele de tip nou rămâne unul destul de mare – puțini sunt cei care sunt gata să plătească mai mult de 3 dolari pentru o legătură de verdeață.

Ferme, care seamănă a Data Centre

Fermele de tip nou mai mult arată ca Data Centre – senzorii inteligenți analizează solul, starea plantelor și nivelul de luminozitate, sistemele de irigare și asigurare cu îngrășăminte se pornesc automat, iar omul în acest mediu joacă un rol secundar. Sistemele de calculator prelucrează concomitent un volum mare de date și permanent adaptează condițiile de creștere a legumelor și ierburilor.

Una dintre cele mai mari companii de construcție a fermelor verticale AeroFarms utilizează algoritimi speciali pentru a evalua tipul și intensitatea luminii, conținutul soluțiilor de nutriție, temperaturii, umidității și nivelului de CO2. În baza acestor date compania creează o rețetă ideală pentru creșterea culturilor.

Acest mediu artificial și controlat nu este influențat de schimbarea vremii de afară și, astfel, start-upul acesta strânge roada de 30 de ori pe an. Potrivit BuzzFeed ferma AeroFarms din New-Jersey strânge anual mai mult de 900.000 kg de legume. Compania a adunat deja 50 de milioane de dolari, deși trendul e abia la început de drum.

Start-up Bowery Farmin, care a alocat 7,5 milioane de dolari, bani adunați din prima investiție, a început să vândă, din februarie, legume foliare în rețeaua Whole Foods și pentru diverse restaurante. Președintele companiei, Irving Fain, a spus că întreprinderea produce de o sută de ori mai multe produse pe un metru pătrat în comparație cu o fermă obișnuită.

Alimentația plantelor are loc cu ajutorul sistemului hidroponic și astfel ferma utilizează cu 95% mai puțină apă în comparație cu ferme tradiționale. Totodată ferma nu utilizează chimicale și pesticide.

‹ adv ›

Pentru gurmani bogați

Produsele fermelor futuristice sunt destinate pentru gurmani înstăriți, din cauza aceasta și prețurile pentru aceste produse sunt corespunzătoare. O legătură de verdeață AeroFarms costă 3,99 de dolari, o legătură de verdeață de la Bowery Farming – 3,49 de dolari. Companiile sunt nevoite să concureze cu producătorii care vând marfa cu prețuri mai mici. Astfel, aceste companii caută și metode alternative de a câștiga locul pe piață. AeroFarms, de exemplu, planifică să producă nu doar foliare, dar și fructe, piper și pepeni.

Totuși, unele ferme verticale nu rezistă în condițiile aspre de concurență. În ianuarie compania FarmedHere a închis ferma hidroponică cu o suprafața de 8.360 de metri pătrați și nu a mai deschis o nouă întreprindere pentru că nu a putut să acopere costurile producerii. O altă fermă verticală PodPonics s-a închis anul trecut pentru că fondatorii au înțeles că nu vor putea finanța dezvoltarea proiectului.

Ferme verticale apar în Japonia, Belgia, Suedia și Germania. Fomdatorii companiilor speră să construiască un bou sistem care ar putea să asigure cu hrană întreaga populația a globului – către anul 2100, potrivit unor estimări, pe pământ vor trăi 11 miliarde de oameni.

‹ adv ›

Totuși experții s-au arătat sceptici în privința acestor planuri. Cofondatorul organizației Food Tank Danielle Nierenberg consideră că fermele verticale nu vor putea să asigure cu hrană orașe mari. În fermele de acest tip nu este suficient spațiu pentru cereale, care reprezintă una dintre cele mai importante componente în alimentația omului, susține aceasta.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›