FOTO:hadashot.kiev.ua

Această „operă de artă” în selecție a fost numită „picături de roșii”. Acestea sunt de mărimea afinelor și au fost cultivate de fermierii din sudul Israelului, în deșertul Arava, notează hadashot.kiev.ua.

În anul 2015, după mai mulți ani de încercări pentru agricultura din Israel, proprietarii companiei Kedma s-au deplasat în Europa, în căutare unei inovații pentru piața israeliană. Astfel, în Olanda, au descoperit semințele unei noi varietăți neobișnuite de roșii pe care au decis să le cultive în Israel.

Încercarea a fost una de succes, datorită cooperării cu oamenii de știință de la Centrul de Cercetare al Deșertului Arava.

„Este mult mai cald aici, iar soarele mult mai puternic, există și o irigare foarte bună”, a spus Ariel Keatron, unul dintre fondatorii Kedma.

Inițial, acest soi (de culoare roșie și galbenă) a fost destinat consumatorilor israeliene, astfel încât fermierii au fost destul de surprinși atunci când mass-media din întreaga lume publica titluri despre „cele mai mici roșii din lume“. Dar, și în Israel acest soi a fost apreciat pe măsură. „Picăturile de roșii“ au atras atenția renumitului bucătar-șef, Shaul Ben Aderes, proprietarul a trei restaurante, care intenționează să folosească acește roșii în rețetele sale.

Chef Shaul Bin Aderet

Inovațiile din domeniul agriculturii, inclusiv noile soiuri de fructe și legume, au devenit de mai mult timp  o carte de vizită a Israelului. Nectarine – mango, hibrid de grapefruit și pomelo, primul ardei fără semințe din lume – toate aceste sunt know-how-uri din Israel.

Chiar dacă despre implicarea prioritară a Israelului în apariția roșiilor cherry se vorbește ca fiind un mit, crescătorii locali de tomate au cu ce se mândri. De exemplu, Tomaccio, un soi de roșii cu un grad timpuriu de maturare, dar și termenul de valabilitate îmbunătățit reprezintă un rezultat al activității profesorului Kedar si Dr. Rabinovich de la Facultatea de Agricultură a Universității ebraice. Înafară de „picăturile de roșii”, este de remarcat și soiul „Bon Bon”, care este cu 30% mai dulce decât roșiile similare.

Legumele sunt de o calitate excelentă, crescute in inima deșertului, unde vara temperatura rareori scade sub 38°C – 40°C și aceasta este un mic miracol. Și „picăturile de roșii” sunt una din astfel de „mici” minuni.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here