‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 11 octombrie, 2024
23.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn luna iulie, Republica Moldova va plăti mai scump pentru gazele importate

În luna iulie, Republica Moldova va plăti mai scump pentru gazele importate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețul de achiziție a gazelor în luna iulie va constituit circa 365 de euro pentru o mie de metri cubi.

Pentru comparație, în luna iunie, gazele au fost procurate cu 349,79 euro per mia de metri cubi, iar în luna mai – cu 331,22 euro, transmite radiomoldova.md.

„În conformitate cu condițiile contractuale de cumpărare a gazelor naturale dintre SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, în luna iulie 2024 prețul de achiziție va constitui 34,43 euro/MWh, fiind echivalent cu 366,34 euro pentru o mie de metri cubi, sau 7030,01 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), reieșind din puterea calorifică superioară prognozată de 10,64 kWh pe metru cub, și cursul valutar respectiv”, a anunțat Moldovagaz într-un comunicat de presă.

Potrivit unei analize Watchdog, din februarie pînă în iunie 2024, prețul gazului pe bursa europeană a crescut cu 50%.

‹ adv ›

Scumpirea s-a produs din cauza creșterii producerii de energie electrică pe gaz, suplinirea rezervelor de gaze înaintea sezonului rece și deciziile judecătorești, care ar putea duce la stoparea totală a exporturilor de gaze rusești pe piața UE.

Cu toate acestea, în prezent prețul gazelor la burse este de 10 ori mai mic în comparație cu anul 2022, iar asemenea crize nu se mai așteaptă în viitorul apropiat. 

„Asistăm la o relativă stabilizare a pieței de gaz natural, iar scăderea prezenței Gazprom în țările europene va reduce capacitatea Rusiei de a perturba piața și a provoca instabilitate economică și politică prin intermediului prețului la gaz”, notează expertul economic Eugen Muravschi.

Expertul menționează că nu se știe care va fi prețul la iarnă, iar anticiparea acestuia este riscantă.

 „Este riscant să anticipezi prețul gazului în avans și este ușor să pretinzi în retrospectivă că „era clar că se va scumpi/ieftini”.

Sunt factori sezonieri relativ previzibili: iarna trebuie căldură, vara răcire, dar nu sunt unicii.

Războiul din Ucraina și conflictul politic al Rusiei cu Europa și SUA, procesele de judecată și arbitraj, evoluțiile de pe piața asiatică, dar până și chestii aparent minore precum cât de tare bate vântul (energie eoliană) sau soarele (energie fotovoltaică) – toate afectează evoluția prețului gazului de la o săptămână la alta”, a mai spus Eugen Muravschi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›