De la începutul acestui an, în Moldova s-a înregistrat o creștere a producției vinurilor liniștite și efervescente, relatează NOI.md.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în trimestrul I al anului 2015, față de perioada similară a anului trecut, producția de vinuri naturale de struguri în țară s-a majorat cu 17,3 la sută – pînă la 2 milioane 289,4 mii de decalitri (dal), iar volumul de fabricare a vinurilor efervescente a sporit cu 41,8 la sută – pînă la 53,3 mii de decalitri.
În producția de vinuri de Porto, Madeira, Sheary, Tokay în ianuarie-martie 2015 s-a înregistrat o scădere de 30,1 la sută față de perioada similară a anului trecut, pînă la 89,8 mii de decalitri.
Potrivit statisticii oficiale, în expresie valorică, în Moldova, în trimestrul I al anului 2015 au fost produse vinuri în valoare de 396,7 milioane de lei sau cu 1,8 la sută mai mult decît în perioada analogică a anului 2014. Totodată, veniturile întreprinderilor de pe urma comercializării vinurilor în ianuarie-martie a anului curent au constituit 509,6 milioane de lei. Valoarea totală a vinurilor livrate în primul trimestru al anului 2015 pe piața internă și externă se estimează la 439,6 milioane de lei, s-au exportat, în special, produse în valoare de 343,1 milioane de lei.
Comentarii