‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Moldova vor fi organizate licitații pentru achiziționarea energiei verzi

În Moldova vor fi organizate licitații pentru achiziționarea energiei verzi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În Moldova vor fi desfăşurate licitaţii pentru achiziţionarea energiei verzi. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) lucrează la organizarea unor licitații în Moldova pentru proiecte mari de energie regenerabilă, scrie Infotag.

„Până la data de 10 mai, se acceptă cereri din partea consultanților pentru susținerea desfăşurării licitațiilor pentru energia curată în acest an și, posibil, şi în anul viitor”, se arată în comunicatul BERD.

În cadrul licitațiilor urmează a fi încheiate contracte pentru 80 MW de energie eoliană, 25 MW de energie fotovoltaică și 8 MW de energie obţinută din biogaz. Licitaţiile sunt deschise pentru proiectele cu o capacitate de la 1 MW şi mai mult, cu excepția pragurilor minime pentru centralele eoliene de 4 MW.

La baza campaniei privind energia din surse regenerabile în Moldova se află intrarea în vigoare în luna martie a anului curent a unei noi legi care prevede construcţia unei capacităţi noi de generare a energiei verzi de până la 168 MW în întreaga țară.

La sfârșitul anului 2018, în Republica Moldova au fost implementate peste 50 de proiecte solare cu o capacitate totală de 4 MW. În prezent, ecosistemul este dominat de seturi mici de panouri (în medie de 10 kW), instalate pe acoperișuri. Capacitatea instalațiilor fotovoltaice în viitor nu se va limita la 25 MW, pe care Moldova dorește să le pună la licitație în acest an și în anul viitor. Alţi 15 MW vor fi menținuţi printr-un sistem de tarife preferențiale.

La sfârșitul lunii februarie, Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) a declarat că, instalațiile cu o capacitate de până la 4,5 GW de energie solară și 21 GW de energie eoliană pot fi instalate în Moldova în condiții financiare „atractive”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›