Prețurile produselor alimentare, la nivel internațional, au scăzut în luna octombrie. Scăderea prețurilor la lapte, carne și uleiurile vegetale au compensat creșterea prețurilor la zahăr, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Indicele FAO pentru prețurile la alimente a înregistrat în medie 163,5 puncte în luna octombrie, în scădere cu 0,9% față de septembrie și cu 7,4% sub nivelul anului precedent.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a înregistrat un declin cu 4,8% față de luna precedentă și cu 34% sub nivelul maxim atins în februarie 2014. Prețurile mai mici reflectă creșterea ofertei de export pentru toate produsele lactate majore, în special din Noua Zeelandă.
Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut cu 2,0% față de luna septembrie. Prețurile la carnea de ovine, porcine, bovine și carnea de pasăre au înregistrat scăderi, datorate, în mare parte, ofertei abundente de export.
Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,5%, cea de-a noua scădere lunară consecutivă, ajungând la cel mai scăzut nivel din aprilie 2009. Scăderea a fost determinată, în principal, de cererea mică de importuri de ulei de palmier și de stocurile mari deținute de principalele țări exportatoare. Prețurile internaționale pentru uleiului de soia au crescut ușor.
Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 8,7%, în special ca urmare a perspectivelor negative de producție legate de condițiile climatice din India și Indonezia, precum și datorită creșterii ratei de utilizarea a trestiei de zahăr din Brazilia pentru producerea etanolului.
Comentarii