În perioada 27–29 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat înghețuri în aer cu intensități de -1 până la -3°C — un fenomen care, în această perioadă a anului, apare în medie o dată la 20–40 de ani.
S-au semnalat și temperaturi de până la -6°C la suprafața solului.
Cum sunt afectate culturile:
- Pomicultura: Fructele și florile au suferit daune majore.
- Vița de vie: Mugurii deschiși sunt vulnerabili la temperaturi sub -1°C.
- Legumele termofile (cartofi, roșii, ardei, vinete): înghețul le poate distruge complet.
- Tutunul: Extrem de sensibil după răsădire, poate fi compromis total.
- Cerealele de primăvară: Răsăritele sunt mai rezistente, suportând temperaturi de până la -7..-9°C.
Deși, conform datelor multianuale, înghețurile sunt posibile până la sfârșitul lunii aprilie, istoria ne arată că acestea pot apărea chiar și în luna mai.
Știați că…? Ultimul îngheț de primăvară în aer a fost înregistrat în perioada 21–24 mai 1980 (nord și centru), iar la sol – chiar pe 1 iunie 1955, la Briceni.
Mi-a înghețat via de masă complet. Își va reveni, oare? Ce ziceți, băieți? Nu mai caut roade. Vreau butucii să reînvie.