‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 22 mai, 2025
14.2 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎngheț de primăvară cu impact major: Culturile agricole sub amenințare

Îngheț de primăvară cu impact major: Culturile agricole sub amenințare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada 27–29 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat înghețuri în aer cu intensități de -1 până la -3°C — un fenomen care, în această perioadă a anului, apare în medie o dată la 20–40 de ani.

S-au semnalat și temperaturi de până la -6°C la suprafața solului.

Cum sunt afectate culturile:

  • Pomicultura: Fructele și florile au suferit daune majore.
  • Vița de vie: Mugurii deschiși sunt vulnerabili la temperaturi sub -1°C.
  • Legumele termofile (cartofi, roșii, ardei, vinete): înghețul le poate distruge complet.
  • Tutunul: Extrem de sensibil după răsădire, poate fi compromis total.
  • Cerealele de primăvară: Răsăritele sunt mai rezistente, suportând temperaturi de până la -7..-9°C.

Deși, conform datelor multianuale, înghețurile sunt posibile până la sfârșitul lunii aprilie, istoria ne arată că acestea pot apărea chiar și în luna mai.

‹ adv ›

Știați că…? Ultimul îngheț de primăvară în aer a fost înregistrat în perioada 21–24 mai 1980 (nord și centru), iar la sol – chiar pe 1 iunie 1955, la Briceni.

‹ adv ›
‹ promo ›spot_img
‹ adv ›

Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.

În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›