‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInteres crescut pentru uleiul de rapiţă şi porumb după războiul din Ucraina

Interes crescut pentru uleiul de rapiţă şi porumb după războiul din Ucraina

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Preţul uleiului de floarea-soarelui creşte de la o săptămână la alta, din cauza conflictului din Ucraina. După ce Rusia a limitat export, interesul s-a mutat către uleiul de rapiţă şi către cel din porumb, uleiuri cu un conţinut oleic ridicat, dar nici în cazul lor preţurile nu sunt mici.

Federația Rusă a anunțat că va introduce, în perioada 15 aprilie-31 august, o cotă de export pentru uleiul de floarea soarelui de 1,5 milioane de tone. Fapt ce va duce la o scădere drastică a a exporturilor pe piață, transmite Antena3.

Pe de altă parte, departamentul Agriculturii din SUA a estimat volumul exporturilor ruse de ulei de floarea-soarelui la 3,6 milioane de tone ceea ce reprezintă aproximativ 30% din comerțul global.

Procesatorii din industria alimentară pot folosi ulei de rapiță sau porumb cu conținut oleic ridicat.

Uleiul de soia nu este însă potrivit din cauza gustului specific. Iar uleiul de palmier și uleiul din semințe de bumbac conțin prea multe grăsimi saturate.

Spre exemplu, în Canada, producţia de rapiţă din 2021-2022 a scăzut cu aproximativ 35%. Prin urmare, cererea de ulei de rapiță cu conținut oleic ridicat depășește oferta.

‹ adv ›

Aşadar, prețurile pentru rapiță și ulei vor rămâne la nivel ridicat în acest an, dar şi anul viitor, avertizează specialiștii, şi asta pentru că cererea de produse va depăși oferta.

Spre exemplu, prețurile uleiului vegetal sunt deja la niveluri aproape record. Cel de soia a ajuns la 72 de cenți pe kilogram, iar prețul uleiului de soia este de așteptat să fluctueze între 60 și 80 de cenți până la sfârșitul anului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›