‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 24 mai, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIon Luca, vinificator: Planificăm să dublăm volumul producției de vin în următorii 5 ani

Ion Luca, vinificator: Planificăm să dublăm volumul producției de vin în următorii 5 ani

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Industria vinului reprezintă 3% din PIB-ul Moldovei și 8% din exporturile țării, iar vinurile din Moldova sunt exportate în peste 70 de țări.

Ion Luca este administratorul SRL „Vinfoteca&Co”, care, datorită unui credit obținut de la proiectul „Livada Moldovei”, a putut construi și dota o vinărie ce corespunde standardelor de calitate internaționale.

FOTO: Livada Moldovei

„Pentru domeniul vitivinicol și pentru sectorul horticol în general, proiectul „Livada Moldovei” este cel mai bun instrument de creditare și dezvoltare, care oferă multiple avantaje în comparație cu produsele de creditare clasice. Mă refer la scutirea de taxa pe valoarea adăugată și taxele vamale. Pentru noi este foarte important că ni se oferă o perioadă de grație de până la 4 ani, în așa fel ne putem concentra pe dezvoltarea întreprinderii. În combinație cu accesarea de granturi și subvenții de la instituțiile guvernamentale și donatori străini, creditele oferite prin intermediul proiectului catalizează dezvoltarea întreprinderilor vitivinicole, pentru că noi procurăm utilaje de ultimă generație, ce ne permit să producem vinuri de calitate, vinuri apreciate de consumatorii din întreaga lume”, susține Ion Luca.

SRL „Vinfoteca&CO” a contractat prin intermediul „Livada Moldovei” credite de peste 290 de mii de euro și a venit cu o contribuție proprie echivalentă.

FOTO: Livada Moldovei

De necesitatea investițiilor se pot convinge și numeroșii vizitatori care vin să deguste vinurile deosebite, produse la Casa Vinicolă Luca, unde sunt amenajate și facilități de turism rural.

Marca „Carpe Diemeste” este una cunoscută și apreciată nu doar în Republica Moldova, dar și în întreaga lume, mai nou „Carpe Diem Wines” a ajuns și în Norvegia.

„A fost un vis al nostru să ne construim propria vinărie pentru că, anterior, a trebuit să contractăm servicii în diverse locuri. Acum avem la dispoziție toate utilajele necesare începând de la cele necesare pentru procesarea primară a strugurilor și terminând cu un generator, ce ne asigură cu o sursă alternativă de energie în cazul unor deconectări accidentale de energie electrică. Construcția casei vinicole este o mare realizare pentru noi, am devenit mai flexibili și mai eficienți, pentru că putem controla, sută la sută, toate procesele tehnologice. Scopul nostru este să menținem și chiar să creștem calitatea produselor vinicole”, a mai adăugat proprietarul.

FOTO: Livada Moldovei

Scumpirile în lanț la imputurile utilizate, fertilizanți, sticle, dopuri, creșterea prețului pentru energia electrică a afectat mult întreaga industrie.

„Aceste scumpiri nu au fost critice pentru noi din motivul că, beneficiem de facilitățile fiscale care sunt un catalizator pentru exporturile de vinuri, ce sunt vitale pentru a rămâne operaționali. O următoare etapă ar fi să extindem suprafața plantațiilor de viță-de-vie și capacitatea de producție. La moment, îmbuteliem 80 de mii de sticle anual, planificăm să dublăm capacitățile de producere în următorii 5 ani.”

‹ adv ›
FOTO: Livada Moldovei

„Livada Moldovei” este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani, cu o perioadă de grație de până la 4 ani.

În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›