Despre Vladimir Cociorvă din Brăviceni, Orhei, care este producător de brânzeturi, smântână și frișcă, am auzit la Expoziția Internațională Specializată „Farmer”. Tot atunci, am fost surprins să văd cum cașcavalul „Mozzarella de Brăviceni” i-a cucerit pe toții vizitatorii standului său.
„Mozzarella de Brăviceni” a fost inventată de Vladimir Cociorvă, zootehnician de profesie (care nu este frate și nici văr cu polițistul Sergiu Cociorvă), absolvent al Colegiului Agricol din Carmanovo, Grigoriopol, și al Institutului Agricol din Chișinău.
A început de la o moară și o oloiniță
Afacerea a început-o încă în 1992, cu o moară și o oloiniță. Visul său, însă, era să aibă o întreprindere de prelucrare a laptelui. Acesta a devenit realitate în 1997, când a deschis fabrica „BraviLacta”, care activează în cadrul Companiei „VC-Saturn-13″ SRL. Pe locul morii și al oloiniței, a apărut Casa Fermierului, un adevărat palat, cu coloane și statui, ce-ți amintesc de Roma Antică, iar pe ruinele fostei ferme – o fabrică modernă, care poate concura cu cele mai performante întreprinderi de acest gen din Europa. L-am întrebat, desigur, de ce a ales cifra 13, zi în care și-a deschis afacerea și pe care o găsim și în denumirea companiei. Mi-a spus că această cifră, oricât ar părea de straniu, îi aduce noroc și mai cu seamă pentru faptul că e născut tot pe data de 13, în decembrie 1958…
Desigur, brandul fabricii este cașcavalul „Mozzarela de Brăviceni”, însă sortimentul este foarte variat: șapte feluri de cașcaval, brânză, smântână, frișcă și urdă. Dacă, la început întreprinderea prelucra 300 litri de lapte pe zi, astăzi a ajuns la 13 tone. Laptele este procurat de la țăranii din satele raioanelor Orhei, Telenești și Rezina.
Primele „Limousine” franceze au ajuns la Brăviceni
În 1999, când afacerea era deja pusă pe roate, Vladimir Cociorvă a fost ales primar de Brăviceni și, pentru că deținea o funcție publică, a lăsat afacerea pe umerii soției. Din fericire, Nina Cociorvă nu e singură. Alături de ea muncesc feciorul Andrei, fiica Diana și ginerele Roman Nacu. Nina Cociorvă a absolvit Colegiul de Economie și Finanțe din Chișinău și Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. Cei doi copii au studii superioare în domeniul managementului și, respectiv, în cel al prelucrării laptelui. Pe viitor, dacă vor obține subvenții, afacerea familiei Cociorvă se va dezvolta și se va specializa în producerea cărnii și a laptelui. „De domeniul prelucrării cărnii se va ocupa feciorul, iar de cel al laptelui – fiica”, ne spune Nina Cociorvă.
Bucuria lor cea mare e că, în toamna trecută, obținând un credit, au procurat din Polonia 37 de vaci de rasa „Limousine”, de origine franceză. „Sunt primele animale de asemenea rasă aduse în R. Moldova. Ele-s mai voluminoase decât cele pe care ne-am deprins noi să le creștem, nu se mulg și sunt destinate pentru producerea cărnii. Dacă vom obține subvenții, vom cumpăra și vaci mulgătoare”, ne-a explicat administratoarea Companiei „VC-Saturn-13″.
Legume și fructe ecologice
Gospodăria familiei Cociorvă dispune și de două sere de legume crescute în câmp deschis și pe teren protejat. Totodată, această familie are și niște capre, pe care vrea să le înmulțească, încrucișându-le cu rase aduse din țările europene. „Noi nu ne gonim după bani, nici după cantitate, ci ne dorim să avem calitate”, precizează Vladimir Cociorvă, care, deși este primar și funcția sa e incompatibilă cu cea de antreprenor, mai dă câte o raită pe la fabrică, pe la sere, să le mai dea câte un sfat soției, copiilor săi, dar și altor consăteni care muncesc aici. E cazul să amintim că la întreprindere muncesc 140 de angajați, iar în timpul sezonului de vară – peste 200.
„De la puti k kommunizmu” pe calea integrării europene
Dacă, pe timpuri, Vladimir Cociorvă a lucrat zootehnician-șef în sovhozul „Puti k kommunizmu”, astăzi el aspiră să transforme localitatea pe care o conduce în una europeană. Astfel, numai în anul curent aici sunt lansate mai multe proiecte europene pentru dezvoltarea micului business.
Aici urmează a fi deschise trei ferme de iepuri, una de prepelițe, iar pe 1 mai va fi lansat abatorul și secția de mezeluri. „Director al cooperativei de mezeluri va fi Mihail Stratanenco. Aici vor lucra 27 de angajați. Cooperativa de furaje va obține o secție de prelucrare a nutrețurilor. Din Israel vom aduce o baterie solară de 1 megawatt (1000 kilowați) și o linie de fabricare a brichetelor de paie. Prin urmare, dacă în prezent peste 72 la sută din populația satului este angajată în câmpul muncii, atunci în 2014 – circa 90 la sută din locuitori vor avea un loc de muncă. Ne dorim ca fiecare dintre ei să aibă un salariu decent – de circa 4500 de lei”, ne-a mai spus primarul de Brăviceni.
Un articol de Nicolae Roibu
Sursa: timpul.md
Comentarii