FOTO: tv8

Secretara de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că mirosul urât care persistă de câteva zile în Chișinău ar proveni de la deversarea în stația de epurare a deșeurilor fabricii Zernoff.

Oficiala a declarat marți, pentru Centrul de Investigații Jurnalistice, că acestea „sunt niște concentrații foarte mari de substanțe chimice, care omoară microorganismele ce au rolul epurării apelor uzate”. Reprezentanții companiei neagă acest lucru, scrie Anticoruptie.md.

„Problema constă în faptul că, Zernoff SRL arunca deșeurile în recipientele stației de epurare. Acest fapt a fost admis de dl Becciev în perioada în care acesta deținea funcția de director al întreprinderii Apă Canal Chișinău, lucru absolut interzis.După ce au fost omorâte microorganismele, apele reziduale ies din stația de epurare în starea în care intră. Stația nu mai funcționează”, a precizat Cantaragiu.

De cealaltă parte, office managerul companiei Zernoff, Mihaela Luchianova, a declarat că fabrica pe care o reprezintă produce alcool și votcă și acestea nu pot să provoace un asemenea miros.

„Acolo este totul din grâu, porumb. Cum credeți, poate să miroase în asemenea hal? Autoritățile trebuie să clarifice situația la stația de epurare, ce miros emană ea, și nu compania Zernoff”, a declarat Luchianova.

Întreprinderea mixtă Zernoff SRL este unul dintre producătorii mari de etanol din Republicia Moldova și din zona Mării Negre. Luni, Procuratura Generală s-a autosesizat în baza informațiilor publicate în presă despre mirosul neplăcut care persistă în municipiul Chișinău și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a pierderilor cauzate. Totodată, pentru a cerceta cauzele poluării surselor de apă din Chișinău, a fost format un grup de anchetă, care include procurori și angați ai Serviciului de Informații și Securitate.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here