‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 25 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLanuri invadate de lăcuste la Sângerei. Ce au arătat probele ANSA

Lanuri invadate de lăcuste la Sângerei. Ce au arătat probele ANSA

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În dimineața acestei zile, pe rețelele de socializare, au fost publicate mai multe imagini din raionul Sângerei, unde oamenii se plâng că lanurile de floarea-soarelui au fost invadate de lăcuste.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-a autosesizat, iar inspectorii Agenției s-au deplasat la fața locului pentru a cerceta cazul și a preleva probele necesare. Mai mult, au fost aplicate măsurile necesare în vederea combaterii insectei.

„În urma investigațiilor de laborator s-a constatat că este vorba de specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană. Calliptamus italicus se găsește în Europa de Vest și Asia Centrală. Aceste lăcuste pot fi întâlnite din iulie până în octombrie. Se dezvoltă în habitate calde și uscate, cu acoperire de vegetație rară, cum ar fi pajiști și stepe stâncoase, cariere vechi, gropi de pietriș, zone presărate cu stâncă de lângă râuri. Apare în mod normal la densități mici în pajiști rare, netulburate, dar dispare atunci când terenul este cultivat. Aceasta preferă cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele furajere etc. Atacă părțile aeriene ale plantelor și în perioada invaziilor poate distruge culturile, lăsând intacte numai tulpinile ce sunt mai groase și tari. Pentru combatere se recomandă efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice”.

ANSA amintește că, potrivit legislației Republicii Moldova în vigoare, responsabili de măsuri fitosanitare de protejare și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii din domeniul agroalimentar și APL-urile regionale.

Agenția monitorizează situația în teren și va întreprinde toate măsurile pentru a stopa extinderea lăcustelor și asupra altor sectoare. Totodată, solicită agricultorilor să supravegheze terenurile cultivate, se arată în mesajul ANSA.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›