vineri, 14 iunie, 2024
21.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeLIDEA - hibrizi excepționali de rapiță și soiuri de grâu etalon la toleranța...

LIDEA – hibrizi excepționali de rapiță și soiuri de grâu etalon la toleranța la boli, prezentate la Ziua Câmpului

Recomandate

Compania LIDEA vine cu noutăți promițătoare pentru anul 2024 – un portofoliu de cereale păioase și rapiță adaptat, cu soluții și noi performanțe, cum ar fi tehnologia Azot Master și rezistența la virusul galben al ridichii la rapiță sau varietățile de grâu cu toleranță excelentă la boli.

În cadrul Zilei Câmpului Lidea organizată tradițional la Mărăndeni, Fălești, pe câmpurile SRL Agro-Papuros, LIDEA a prezentat aceste noutăți la peste 100 de fermieri din diferite raioane ale țării.

lidea moldova rapita

„Peste 100 de fermieri au venit pentru a aprecia noutățile din portfoliul LIDEA. Cu părere de rău, în 2023, urmat de 2024, există preocupări legate de stabilitatea economică, prețuri. În tehnologia noastră este important să găsim soluția de aur, media de aur ce ne permite să obținem maximul la costuri acceptabile.

De aceea, propunem partenerilor noștri hibrizi și soiuri cu potențial de randament sporit, cu stabilitate în diferite zone pentru a asigura profit în companie printr-un randament ridicat, indiferent de prețul produselor la sfârșitul anului. Vedem interesul fermierilor noștri față de noile produse”, a menționat Igor Salețchi, Manager de Țară LIDEA.

igor saletchi lidea

Lotul demonstrativ dedicat culturii de rapiță include hibrizii ES CAPELLO – standardul cu care a fost comparată gama de hibrizi nouă: TEBO, GENEROSO, BESSITO, INVICTO, CS CALCULATI CL și CALIENTO.

LID TEBO – performanță genetică de top

lidea tebo rapita

Unul dintre cei mai apreciați hibrizi de rapiță a fost LID TEBO, cu o capacitate de producție foarte ridicată datorită eficienței în managementul azotului „Azot Master” și rezistenței genetice la virusul galben al ridichii – TuYV.

„Aș dori să evidențiez hibridul TEBO, ce deține întâietate în gama noastră în două categorii. Prima categorie este Azot Master orientată spre asimilarea azotului. Acest lucru se întâmplă datorită metabolismului sporit. În plus, LID TEBO are toleranță excelentă la Phoma, toleranță foarte mare la alungirea tulpinii, rezistență excelentă la iernare și o rezistență foarte mare la scuturare”, adaugă Igor Salețchi.

rapita lidea

LID BESSITO – vine să înlocuiască ES MOMENTO, oferind mai multă performanță

LID BESSITO este opțiunea mai bună a hibridului de rapiță apreciat de fermieri ES MOMENTO. Acesta are o adaptabilitate excelentă la condiții și tehnologii de cultură diferite, asigură o biomasă puternic dezvoltată în toamnă și un profil sanitar foarte bun până la finalul ciclului vegetativ, valorificând la maxim recoltatul tardiv.

Pentru anul 2024, compania are incluse în portofoliul dedicat culturii de rapiță atât produse deja cunoscute – hibridul ES MOMENTO, MEMORI CS, gama de hibrizi Clearfield – TALEL CL și DECIBEL CL, la care se adaugă hibridul Clearfield CALCULATI CL, cât și noile soluții ce merită a fi testate de fermieri.

Campania de asigurare a culturii de rapiță

Menținându-și promisiunea de a fi alături de fermieri în condiții dificile, Lidea continuă Campania de asigurare a culturii de rapiță de toamnă. Detalii despre condițiile din acest sezon a oferit Alexandru Nirean, manager tehnic LIDEA.

alexandru nirean lidea

Revenim curând cu un articol detaliat la acest subiect.

Portofoliul LIDEA de cereale păioase

grau lidea

Noi soiuri de grâu, dar și un soi de orz și unul de triticale ce s-au recomandat ca productive în condițiile de cultivare ale țării au fost prezentate de către Andrian Besarab, manager tehnic LIDEA.

solindo lidea

SOLINDO – etalon în cadrul Arvalis în testarea altor soiuri la boli

SOLINDO este un soi de grâu aristat, timpuriu, cu o performanță deosebită la capitolul toleranță la boli.

„Soiul de grâu SOLINDO are un profil agronomic bun, un comportament bun în condiții de stres hidric. Solindo este foarte tolerant la boli cum ar fi făinarea, în plus, este tolerant la boli cum sunt ruginile, fuzarioza spicelor sau septorioza. Conținutul ridicat de proteină de 13-16 % și calitățile de panificație îl fac un soi foarte promițător, a menționat în cadrul evenimentului Andrian Besarab.

andrian besarab lidea

Un alt soi de grâu timpuriu ce a captat atenția fermierilor este BASALTIC, cu o toleranță bună la boli cum ar fi Fusarium, urmat de soiul IRUN, adaptat pentru semănat timpuriu.

Totodată, expertul Lidea a amintit despre performanța soiului de triticale TRISMART ce asigură recoltă și masă păioasă mare, având și o toleranță bună la boli, dar și de soiul de orz pe 6 rânduri MELIA, cu o toleranță ridicată la bolile foliare și de spic MMB mare, ceea ce determină un potenţial de producţie foarte ridicat.

Fermierii prezenți la eveniment au apreciat soluțiile adaptate LIDEA, mulți dintre aceștia luând în calcul posibilitățile oferite de hibrizii și soiurile prezentate.

Gazda evenimentului, SRL Agro-Papuros, testează an de an noile soluții ale companiei, realizând aceeași tehnologie pentru loturile demonstrative ca și în câmpurile pe care le are în gestiune, pentru a prezenta o evaluare justă a potențialului.

valerian pirau agro papuros

„Evaluăm și prezentăm fermierilor potențialul soiurilor și hibrizilor, comportamentul acestora în condițiile noastre de producere, astfel încât fermierii să poate face alegerea corectă. Din soiurile de cereale, aș recomanda în special SOLINDO și IRUN, sunt soiurile pe care le cultivăm în cadrul întreprinderii și obținem rezultate bune”, a menționat Valerian Pîrău, agronom-șef în cadrul SRL Agro-Papuros.

Pentru mai multe detalii, apelați reprezentanții LIDEA Moldova

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale