‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMai mulți producători de struguri de masă din Republica Moldova merg la Indagra

Mai mulți producători de struguri de masă din Republica Moldova merg la Indagra

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Republica Moldova va fi prezentă la INDAGRA cu o noutate absolută pentru piața din România, la standul B315 – pavilion central din cadrul Romexpo.

Membrii asociației produc anual peste 1900 tone de struguri și dețin împreună o suprafață de exploatare de aproximativ 251 de hectare. Producătorii de struguri de masă din regiunea viticolă cu Indicația Geografică Protejată „Valul lui Traian” vor promova soiuri autohtone de struguri, pentru care intenționează să găsească distribuitori în România. Regiunea de proveniență a strugurilor moldovenești are o sumă a temperaturilor active care depăşeşte 3100° anual, ceea ce conferă strugurilor un gust deosebit.

Asociația Producătorilor de Struguri de Masă a obținut o finanțare din partea Reprezentanței în Republica Moldova a Fundației Elvețiene HEKS EPER. Proiectul cu titlul „Îmbunătățirea producerii și acces la piață pentru producătorii de struguri din Moldova” a fost lansat în ianuarie 2015 și are o perioadă de implementare de 36 luni.

Cu ajutorul acestei finanțări, producătorii de struguri din Republica Moldova vor să contribuie la creșterea veniturilor producătorilor de struguri de masă prin dezvoltarea intervențiilor pe întregul lanț valoric. Una dintre acțiunile finanțate este participarea la expoziția INDAGRA FOOD CARNEXPO. Producătorii care vor participa la expoziție sunt membri ai APSM, iar din punct de vedere juridic sunt Gospodării Țărănești și SRL, unii dintre ei reprezintă Cooperativă de Întreprinzători (CI).

Unul dintre producători este Vulpe Ecaterina, care din 2003, odată cu lansarea programului de țară de încurajare a plantării culturilor horticole, cu valoare adăugată înaltă, a plantat 22 de hectare de viță de vie cu soiuri de masă și 8 hectare de livadă. Pe lângă faptul că produce struguri de masă, deține și un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Soiurile cultivate sunt: Alb de Suruceni, Modova, Cardinal, Codreanca și Muscat de Hamburg.

Membrul al Cooperativei de Întreprinzător „Struguri de Colibaşi”, Bragaru Tudor a moștenit de la părinții săi câteva terenuri agricole și a lansat propria afacere. În anul 1999 membrii familiei au fondat GŢ „Bragaru Nicolae Ion”.

‹ adv ›

În prezent gospodăria sa deține o suprafață de 25 de hectare dintre care 8 hectare sunt cultivate cu struguri de diverse soiuri: Alb de Suruceni, Leana, Moldova, Ialovenschii Ustoicivîi. Împreună cu alți 7 producători au fondat Cooperativa de Întreprinzători „Struguri de Colibași”. În prezent aceasta cooperativă deține un depozit frigorific cu o capacitate de 350 de tone, iar cei opt producători agricoli de la Colibași care s-au asociat, au împreună 30 de hectare de viță de vie, soiuri de masă.

„Sunt posibilități mari și bune pentru crearea unui business în domeniul viticulturii, dacă ai inițiativă,  încredere în sine, susținere din partea familiei și seriozitate în ceea ce faci. Toate aceste calități oferă oportunități foarte mari pentru reușită în afaceri”, a declarat Bragaru Tudor.

O altă Cooperativă de Întreprinzători este „LegBioFruct” fondată în anul 2014 de către cinci gospodării țărănești care aveau ca și activitate de bază cultivarea strugurilor de masă și a prunelor. Mihai Barcaru este în prezent directorul executiv al acesteia. În anul 2014 au fost realizate primele exporturi. În 2016, acesta a înființat, în Romania, compania „ECO AGRARIA BRAILESCU” SRL și a închiriat o platformă de distribuție cu depozit frigorific, cu capacitate de 100 de tone, în piața en-gros din localitatea Afumați, jud. Ilfov. Platforma de distribuție din Afumați permite distribuirea pe întreg teritoriul României, la peste 1000 clienți, atât a strugurilor cât și a altor fructe și legume de origine moldovenească.

Pascal Petru, directorul executiv al SC „MARCOST-AGRO” SRL a început activitatea în agricultură în 2001 plantând pepeni roșii, pe o suprafață de 5 hectare. În ideea de a-și diversifica sortimentul de produse agricole, în anul următor a plantat 2 hectare de viță de vie, soiuri de masă. Până în anul 2017 a ajuns la o suprafață de exploatare de 72 de hectare de viță de vie.

„E nevoie de o mare responsabilitate în ceea ce privește protecția viței de vie, în educare și în lucrările agrotehnice. Organizarea mea ține de faptul că educăm via, o protejăm de boli și dăunători. Pe lângă asta fac ceea ce ține de estetică, așa cum sunt plantațiile de vie din alte țări renumite în producerea strugurilor. Dacă alții vor să scoată doar bani, eu visez să fac în vie un colțișor de rai”, spune Petru Pascal.

‹ adv ›

Recolta fermierului ajunge la aproximativ 700 de tone de struguri – soiul Moldova și deține un depozit frigorific, cu atmosferă controlată și cu o capacitate de 500 de tone.

Asociația „Com-FructFresh” a fost înființată la inițiativa Mariei Gurschi, care a convins mai mulți deținători din sud-estul țării să se asocieze. Aceștia au obţinut finanţare din partea Uniunii Europene pentru construcţia unui depozit frigorific ultramodern, pentru ca merele, prunele şi strugurii produşi în sud-estul ţării să poată ajunge în Europa. Agricultorii din grup dețin împreună peste 50 de hectare.

”Avem posibilitatea de a accede pe cele mai mari pieţe din lume. Europa are un vast potenţial de absorbţie a strugurilor de masă şi a fructelor proaspete moldoveneşti, dar pentru a beneficia de aceste oportunităţi agricultorii moldoveni trebuie să îmbunătăţească condiţiile de păstrare şi ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene. Din acest motiv, noi planificam să construim şi o cameră de sortare și ambalare, precum și o camera de prerăcire a fructelor”, a declarat Maria Gurschi.

Petru Cara este fondatorul GȚ „Cara”. Din anul 2007 până în 2014 acesta plantează aproximativ 22 de hectare de viță de vie – soiul Moldova, iar pentru că afacerea cu strugurii este una profitabilă, a decis să construiască și un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Astăzi, producția a ajuns la aproximativ 250 de tone de struguri calitativi pregătiți pentru export.

Afacerea cu struguri este gestionată de întreaga familie, pasiunea pentru cultivarea viței de vie fiindu-i inspirată încă din copilărie de către bunicul său.

„Dragostea nu are anotimp, nu are clipe de odihnă. Mereu și mereu trebuie să ții focul aprins. Eu mă simt mai bine aici, în vie. Toamna se numără bobocii, se spune, eu toata viața am numărat tonele de struguri. De mâine o luam de la capăt. Știți cum se spune, daca iubești strugurii, nu lăsa niciodată via sa sufere”, povestește Petru Cara .

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii