‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 februarie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA: Miniștrii agriculturii din sud-estul Europei s-au reunit în ședința anuală de lucru

MAIA: Miniștrii agriculturii din sud-estul Europei s-au reunit în ședința anuală de lucru

‹ adv ›
‹ adv ›

Vicepremierul Vladimir Bolea se află într-o vizita de lucru în Bosnia și Herțegovina. Oficialul participă la Reuniunea anuală a miniștrilor agriculturii din Europa de Sud-Est. 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a aderat la Grupul permanent pentru dezvoltare rurală regională în sud-estul Europei (SWG) la sfârșitul lunii septembrie 2023.

Aceasta reprezintă o etapă semnificativă în parcursul Republicii Moldova către aderarea la Uniunea Europeană. În cadrul grupului de lucru, oficialul de la Chișinău a avut un discurs în care a menționat: 

„În calitate de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova, doresc să evidențiez așteptările noastre de la Grupul SWG. Aceste așteptări sunt legate de schimbul de experiență și cunoștințe, colaborarea strânsă și sprijinul reciproc între țările membre.
Prin această colaborare, ne propunem să depășim obstacolele și să valorificăm oportunitățile pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și a zonelor rurale. Cu ajutorul acestui schimb de bune practici și expertiză, suntem hotărâți să îmbunătățim calitatea vieții comunităților noastre agricole.

Experiența SWG în promovarea cooperării în agricultură și dezvoltare rurală este de neprețuit. Această structură regională a demonstrat că poate contribui semnificativ la procesul de aderare la UE, creând o platformă pentru înțelegere reciprocă, solidaritate și schimbul de informații. Avem multe lecții de învățat din experiența celorlalte state membre și suntem gata să împărtășim și noi cunoștințele și realizările noastre.
Aș dori să subliniez, de asemenea, importanța sprijinului din partea țărilor membre ale Grupului SWG în procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană. Această susținere poate lua diverse forme, cum ar fi asistența tehnică, schimbul de bune practici sau sprijinul în accesarea fondurilor europene. Cu ajutorul acestui sprijin, putem face pași importanți în alinierea la standardele și cerințele UE. Viziunea unei Europe unite, stabile și prospere ne motivează să depunem eforturi continue pentru a realiza acest obiectiv ambițios„”, a menționat oficialul.

Vladimir Bolea a evidențiat angajamentul Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană, subliniind că această direcție strategică nu reprezintă doar un obiectiv guvernamental, ci și un vis împărtășit de către cetățenii moldoveni, care aspiră la un viitor mai prosper și sigur în familia europeană. 

De asemenea, a subliniat importanța continuării eforturilor de armonizare cu politicile UE de dezvoltare agricolă și rurală, apreciind sprijinul oferit în acest sens, care contribuie la avansarea pe calea UE.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova a reiterat angajamentul ferm față de consolidarea cooperării în domeniul agriculturii, alimentației și dezvoltării rurale, conștient că numai prin colaborare și schimbul de bune practici putem face față provocărilor actuale.

‹ adv ›

El a subliniat, de asemenea, importanța Grupului permanent pentru dezvoltare rurală regională în sud-estul Europei (SWG) în promovarea cooperării în agricultură și dezvoltare rurală între țările din Europa de Sud-Est.

Acest lucru este deosebit de valoros în procesul de preaderare la UE, consolidând spiritul de colaborare și înțelegerea că lucrul împreună este esențial pentru accelerarea proceselor de dezvoltare.

Vladimir Bolea a exprimat, de asemenea, recunoștința față de susținătorii Republicii Moldova, cum ar fi Uniunea Europeană, Guvernul Germaniei, Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii, GIZ și FAO, pentru sprijinul generos acordat SWG prin implementarea Dialogului Politicii Agricole Germania – SEE.

‹ adv ›

Aceste parteneriate sunt apreciate și se dorește dezvoltarea lor pentru beneficiul agriculturii și dezvoltării rurale din Moldova și din întreaga regiune.

În concluzie, Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat fermitatea Republicii Moldova de a continua eforturile sale pentru a dezvolta agricultura și zonele rurale, aliniindu-se la standardele europene și asigurând un viitor mai bun comunităților agricole. Moldova este pregătită să colaboreze strâns cu toți partenerii săi pentru a atinge aceste obiective.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii