joi, 18 aprilie, 2024
10.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeMaizo 105 OD - erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor la porumb

Maizo 105 OD – erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor la porumb

Recomandate

Maizo 105 OD este un erbicid postemergent destinat pentru combaterea buruienilor graminee anuale şi perene, precum şi a buruienilor anuale şi perene cu frunza lată, din cultura porumbului.

Erbicidul posedă o acțiune multiplă, în principal foliară, dar și la sol, radiculară si antigerminativă, ceea ce-l recomandă împotriva buruienilor greu de combătut. 

  • Substanță activă: 75 g/l mesotrion + 30 g/l nicosulfuron. 
  • Forma preparativă: OD (dispersie uleioasă). 
  • Indicatorii organoleptici: Lichid uleios, de culoare bej, cu miros specific. 

Modul de acțiune

Datorită amestecului de două substanțe active, nicosulfuron și mesotrion din două clase de substanțe active diferite (sulfonilureice și tricetone), erbicidul Maizo 105 OD, are o acţiune multiplă, în principal foliară, asupra buruienilor răsărite şi o acţiune secundară la sol, fiind absorbit într-o mai mică măsură prin coleoptil şi hipocotil de buruienile în curs de răsărire.

Nicosulfuronul din amestec este un erbicid sistemic selectiv postemergent, care pătrunde în plantă în principal prin frunze, inhibând acetolactat-sintetaza.

Mesotrionul are o acțiune sistemică, dar și o acțiune secundară la sol, pătrunde în plante prin frunze și rădăcini, mișcându-se acropetal și bazipetal.

Acționează prin inhibarea biosintezei carotenoidelor, erbicidul controlează eficient buruienile dicotiledonatele anuale, dar și unele buruieni graminee. Erbicidul face ca creșterea buruienilor sensibile să se oprească în decurs de una-două zile  de la aplicare. 

Instrucțiuni de utilizare Maizo 105 OD

Maizo 105 OD se aplică postemergent, având un interval larg de aplicare, începând cu 2 până la 8 frunze ale culturii de porumb.

Se va urmări aplicarea erbicidului în stadiile timpurii de dezvoltare ale buruienilor astfel: buruieni dicotiledonate 2-4 frunze, graminee 2 frunze până înainte de înfrățire, costrei din rizomi 10-20 cm.

Doza recomandată, în general, în cazul îmburuienării cu buruieni anuale este de 1,5 l/ha, o doză mai redusă poate fi  utilizată când se aplică în stadii timpurii de dezvoltare a buruienilor. În cazul îmburuienării predominante cu costrei din rizomi se va utiliza doza maximă.

Metoda de aplicare

Pregătirea soluției de lucru: se umple rezervorul maşinii de stropit la o 1/3 cu apă, se porneşte agitatorul, se  adaugă cantitatea de produs calculată şi se completează cu restul de apă. Soluția de lucru trebuie utilizată în ziua pregătirii.

Nu păstrați soluția de lucru mai mult de 24 de ore în rezervorul maşinii de stropit. Evitați amestecarea cu produse acide! Substanța activă nicosulfuron hidrolizează rapid în mediu acid, dar este stabilă în mediul alcalin.

Folosiți apă de lucru cu pH neutru (=7). Aplicarea nu se recomandă la culturile aflate în stres: atac de dăunători, temperaturi scăzute, exces de umiditate sau secetă.

Evitați aplicarea produsului la temperaturi mai mici de 10°C sau mai mari de 25°C, sau în condiții de vânt. Evitați ca soluția să ajungă pe alte culturi învecinate. 

Compatibilitate

Nu amestecați Maizo 105 OD cu fertilizanți foliari sau îngrășăminte organice. Nu aplicați în amestec cu alte erbicide sulfonilureice sau în soluri tratate cu acest tip de produse.

În anumite condiții, după tratamentul cu Maizo 105 OD, la un interval de 1-2 săptămâni de la aplicare, pot apărea simptome tranzitorii de îngălbenire și/sau limitare a creșterii culturii, acestea sunt rapid depășite, nefiind observate efecte negative  asupra productivității. 

Interdicții sau limitări

Mezotrionul este ușor toxic pentru albine și păsări, nu este periculos pentru oameni și animale cu sânge cald. Se impune respectarea măsurilor de protecție față de albine și zoofagi, având în vedere toxicitatea substanței active față de aceste organisme.

Să fie atenționați crescătorii de albine în perioada efectuării tratamentelor.

Nu aplicaţi pe plante în timpul înfloritului. Nu utilizaţi produsul în timpul sezonului activ de zbor al albinelor. Sfecla de zahăr, de masă și furajeră, mazărea, leguminoasele și legumele, sunt sensibile la acest produs, de aceea ar trebuie să fie cultivate pe același teren nu mai devreme de 18 luni după aplicare. 

Fitotoxicitate

La dozele recomandate, produsul nu este fitotoxic pentru culturile la care este omologat.  

Categoria de pericol de toxicitate acută orală/dermală: 

Preparatul aparține clasei a IV-a de pericol pentru oameni și clasei a III-a de pericol pentru albine. LD50 orală pentru șobolani – peste 2500 mg/kg masă corporală. 

LD50 dermală pentru șobolani – peste 2500 mg/kg masă corporală. 

Măsuri de securitate la aplicarea produsului

A se evita inhalarea sau contactul produsului cu ochii şi pielea. În zona de lucru ESTE INTERZIS fumatul, mâncatul și băutul. Se vor spăla mâinile după manipulare și se va îndepărta echipamentul de protecție contaminat  înainte de a intra în zonele de luare a mesei.

Echipamentul urmând a fi igienizat înainte de o nouă folosire. În timpul manipulării și aplicării produsului este necesar un echipament de protecție special: mănuși, îmbrăcăminte și  încălțăminte de protecție. 

Particularitățile explozibile și/sau inflamabile

Produsul este inflamabil. La arderea produsului se pot elibera gaze nocive ca, oxizi de azot, oxizi de carbon și oxizi de sulf. În caz de izbucnire a incendiului se va folosi apă, nisip, spumă, pulbere uscată, CO2.

Nu se va utiliza apa sub formă de jet. Se va purta în mod obligator echipament de protecție și mască pentru gaze.  

Condiții de depozitare, manipulare și transport a produsului

Preparatul se va păstra la temperatura de la +5°C până la +25°C în depozite speciale, destinate pentru păstrarea produselor de uz fitosanitar, numai în ambalaj original, etichetat, închis ermetic, izolat de copii, separat de produsele alimentare.

A nu se contamina apa, alimentele, furajele, seminţele sau ambalajele acestora. A nu se lăsa produsul la îndemâna copiilor şi altor persoane neautorizate şi în zonele de acces a animalelor.

Diolsem
Diolsemhttps://diolsem.md
Compania Diolsem, fondată în 2005, este primul producător de fertilizanți și produse de uz fitosanitar în Republica Moldova, testate și omologate în țară.

Citește și ›

Advertoriale