‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 12 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMinistrul Agriculturii: „Subvențiile per litru de lapte vor fi oferite începând cu 1 ianuarie...

Ministrul Agriculturii: „Subvențiile per litru de lapte vor fi oferite începând cu 1 ianuarie 2023”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Începând cu 1 ianuarie 2023, vor fi  acordate subvenții per litru de lapte, despre aceasta a comunicat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii în cadrul ședinței Consiliului consultativ cu reprezentanții sectorului de procesare a laptelui.

Vladimir Bolea a declarat că subvențiile acordate pentru dezvoltarea sectorului de bovine a contribuit la creșterea numărului de animale de 2 ori, însă, nu și l-a majorarea cantității de lapte.

„Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, vor fi acordate subvenții per litru de lapte. Vom continua acordarea subvențiilor și per cap de animal. Procesatorii, de asemenea, trebuie să se implice în susținerea și dezvoltarea fermelor. Trebuie să contăm pe materia primă autohtonă, iar procesatorii să fie  interesați ca să dispună de cantitățile și calitatea necesară de lapte. Ne dorim ca acest domeniu să fie sustenabil, să implementăm inovații și să reducem din cheltuieli. Întreprinderile trebuie să aibă o dezvoltare durabilă, iar fermele, să fie legate de procesare și aceste entități să colaboreze. Avem nevoie de un program de optimizare”.

Vladimir Bolea a mai subliniat că, pentru consumul intern sunt necesare circa 520 de mii de tone de lapte materie primă.

„Noi, nici pe departe nu putem asigura cantitatea dată”, a menționat ministrul.

În prezent, în Republica Moldova activează 41 de întreprinderi de procesare a laptelui, dintre care doar 2 fabrici importă lapte. Aceste unități de procesare produc circa 90% din toate produsele din lapte, restul, 10%, aparținând producătorilor mici.

În cadrul discuțiilor, managerii întreprinderilor au abordat mai multe aspecte ce țin de mărirea contingentelor de import, capacitățile de producție și stocurile de materie primă, construcția stațiilor de epurare, identificarea unui instrument pentru susținerea sectorului.  

Ministrul a mai informat că, în scurt timp, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi creată o nouă direcție responsabilă de procesarea producției.

„Industrializarea sectorului agricol va permite generarea valorii adăugate, iar scopul nostru este de a fi cât mai eficienți și competitivi pentru a asigura securitatea alimentară a țării”, a precizat Vladimir Bolea.

‹ adv ›

Conform datelor BNS, în primul semestru al anului 2022, întreprinderile de procesare au produs  86 638,2 tone de produse lactate, aproximativ cu 7% mai puțin decât în perioada similară a anului 2021.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Corect ar trebui subventiona si taranii de prin sate care tin 2.3.4 si mai multe vaci si predau laptele acestor mari procesatori care v-or fi subventionati nu stiu pentru ce, oare se mulg ei lapte?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›