‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMoldApis: Vrem ca în 4 ani să substituim importul reginelor de peste hotare

MoldApis: Vrem ca în 4 ani să substituim importul reginelor de peste hotare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Asociația producătorilor de regine de albine din Moldova MoldApis planifică să dezvolte în cel mult patru ani material genetic autohton pentru sectorul apicol din Moldova cu caracteristici valoroase, rezistent la boli și la schimbările climaterice, capabil să substituie în totalitate importul de regine pentru apicultorii moldoveni.

Sănătatea și eficiența familiilor de albine, precum și volumul și calitatea mierii sunt determinate de calitatea materialului genetic apicol.

Pentru că însămânțarea artificială a albinelor este o etapă extrem de importantă în procesul de selecție, conservare și ameliorare a materialului genetic apicol, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM) a oferit anterior suport Asociației „MoldApis” la procurarea primului laborator și a echipamentelor necesare pentru însămânțare artificială a reginelor de albine.

La mai bine de un an de la lansarea activității laboratorului, Petru Sacara, președintele asociației, afirmă că împreună cu un grup de apicultori dezvoltă un circuit închis de producere al reginelor productive și cu randament înalt pentru formarea familiilor de albine. 

Laboratorul este utilizat pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine de rasa Carpatina, selecționate din familii cu caracteristici genetice deosebite.

Împerecherea controlată a mătcilor preîntâmpină impurificarea rasei și permite identificarea reginelor cu trăsături excepționale care contribuie la sporirea sănătății familiilor și a productivității stupinei, sporind profitabilitatea afacerilor apicole.

„Ne propunem ca în 3-4 ani să avem albina noastră „moldovenească”, și să substituim importul de regine de peste hotare”, afirmă Petru Sacara.

‹ adv ›

La prima etapă, MoldApis a reușit însămânțarea a 100 de regine, iar în anul 2021 au fost formate circa 600 de familii de albine noi.

Apicultorii care au procurat regine susțin că au reușit să formeze familii de albine rezistente la boli și foarte productive, iar tot mai mulți apicultori sunt interesați să cumpere regine cu caracteristici genetice superioare.

În acest scop, MoldApis a investit adițional în dezvoltarea bazei de producere a mătcilor de selecție și extinderea laboratorului.  

‹ adv ›

Modelul de producere a materialului genetic de calitate pentru apicultori, dezvoltat de MoldApis cu suportul USAID APM, a fost preluat de Asociația Apicultorilor din stânga Nistrului, care în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din RM (ANARM) a beneficiat din partea partenerilor de dezvoltare de asistență la procurarea unui laborator similar de însămânțare a reginelor.

Natalia Porhun, apicultoare și președintele Asociației Apicultorilor din stânga Nistrului, susține că selecția individuală este principială în creșterea raselor și liniilor de albine, iar mătcile astfel obținute au rate mari de producție de ouă și puiet de înaltă calitate, iar momentul începerii depunerii ouălor are loc în medie cu 4-5 zile mai devreme decât mătcile de împerechere naturală.

În Moldova sunt înregistrate circa 260 de mii de familii de albine, iar pentru ele, anual, sectorul apicol are nevoie de aproximativ 100 de mii de regine. 

Potrivit Programului Național de Dezvoltare a Apiculturii din Republica Moldova, până în 2025 cel puțin 50% din cererea anuală de material genetic pentru sectorul apicol din Moldova urmează să fie satisfăcut de materialul genetic autohton.

În prezent, în Moldova este omologată doar rasa de albine Carpatina. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în Moldova sunt acreditate 12 ferme pentru producerea reginelor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›