‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova pierde anual 600 milioane de dolari din cauza schimbărilor climaterice

Moldova pierde anual 600 milioane de dolari din cauza schimbărilor climaterice

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Printre principalele provocări cu care se confruntă fermierii din sectorul agrar sunt incluse și fenomenele meteorologice nefavorabile cum ar fi: seceta, înghețurile, ploile cu grindină sau vânturile puternice. Acestea au devenit tot mai des întâlnite pe teritoriul țării din cauza schimbărilor climaterice, iar daunele produse sunt estimate la circa 600 de milioane de dolari.

Despre aceasta a relatat Liviu Gumovschi, Directorul Executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială, în cadrul evenimentului „Dialog Pro-Business”.

Acesta a menționat că, este necesar de a implementa schimbări majore în acest sens, inclusiv acordarea suportului financiar necesar pentru monitorizarea proceselor meteorologice, dar și acordarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură.

„În acest sens, avem un Fond special unde sunt prevăzute resurse financiare. Dar, din păcate, din cauza unor prime foarte mari de asigurare, precum și a unor compensații care sunt achitate cu întârziere, acest sistem nu este activ. O altă măsură pe termen scurt ar fi transferul stațiilor de pompare și irigare de la Agenția Apele Moldovei în gestionea Asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigare”, a spus Gumovschi.

Prim-ministrul Ion Chicu a subliniat că, în anul viitor vor fi alocate resurse financiare importante din partea statului pentru dezvoltarea infrastructurii. Totodată, acesta își propune înlăturarea monopolului la import, export și semnarea acordurilor de liber schimb pentru dezvoltarea sectorului.

Sursaipn.md
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›