‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova va putea exporta și ceară de albine, propolis, polen, nu doar miere

Moldova va putea exporta și ceară de albine, propolis, polen, nu doar miere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Apicultorii moldoveni vor putea exporta, pe lângă miere și ceară, propolis, lăptișor de matcă. Asta după ce a fost aprobat Regulamentul ce stabilește cerințele de calitate, siguranță, prezentare și de etichetare a acestor produse apicole.

„Din cauza că nu a existat până acum un astfel de regulament noi nu am putut exporta alte produse apicole, decât mierea de albine. Solitări am avut, din Franța, acum doi ani, să exportăm propolis în jur de 2-3 tone. Dar când au venit în țară și au văzut că nu avem stabilite condiții tehnnice de producere și comercializare, au refuzat”, susține președintele ANARM, Ion Maxim.

Pe piața locală, un gram de propolis costă între 2 și 4 lei. În jur de 30 de lei costă gramul de lăptișor de matcă. Iar la export prețurile sunt de 2 sau chiar 3 ori mai mari.

„Am așteptat aproape 3 ani să fie aprobat regulamentul respectiv. Aceste produse apicole sunt destul de scumpe la export și ar aduce un plus valoare în țară. Apicultorii ar putea obține și alte venituri, decât cele de pe urma comercializării mierii”, zice Ion Maxim.

Precizăm că, documentul are drept scop și alinierea cerințelor naționale din domeniul apicol la cele cominutare, precum și eliminarea barierelor netarifare și a concurenței neloiale.

Acesta a fost elaborat de specialiști din cadrul MADRM, ANARM, mediul academic cu sprijinul USAID/Agricultura Performantă în Moldova și poate fi revizuit aici.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›