‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNicanor Buzovoi: Dacă în 2 săptămâni nu vom avea precipitații, atunci tot grâul de...

Nicanor Buzovoi: Dacă în 2 săptămâni nu vom avea precipitații, atunci tot grâul de toamnă va fi compromis

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Situația critică cu care se confruntă producătorii agricoli în ceea ce ține de lipsa precipitațiilor, dar și nivelul scăzut de umiditate în sol acumulat pe parcursul perioadei toamnă-iarnă-primăvară au fost discutate în cadrul unei ședințe organizate de către ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. La întrunire au participat cei mai mari producători care cultivă cereale în țara noastră și reprezentanții tuturor instituțiilor științifice de cercetare.

Contactat de Agrobiznes, Nicanor Buzovoi, fermier din raionul Ungheni, a menționat că, dacă pe parcursul următoarelor 2 săptămâni nu vom avea precipitații, atunci tot grâul de toamnă va fi compromis.

„În cadrul ședinței pe care am avut-o cu ministrul Agriculturii, am discutat despre starea culturilor de toamnă și s-a stabilit că avem o situație critică, mai multe masive sunt compromise 100%. Dacă pe parcursul următoarelor 2 săptămâni nu vom avea precipitații, atunci tot grâul va fi uscat. Dacă vom avea cât de puține precipitații am mai avea șanse să scăpăm anumite masive. S-a propus să fie evaluată situația în fiecare raion și să fie identificate soluții specifice pentru fiecare zonă, suprafață. Personal, deja am întors vreo 200 de hectare de grâu, nu mai aveau nici o șansă. Voi semăna porumb, pentru că asolamentul nu-mi permite altă cultură. Totodată, am discutat ce culturi putem însămânța pe suprafețele compromise, termeni, semințe.Cu părere de rău, nu am mai avut așa situație și nimeni nu știe cum și ce ar trebui să facă. Starea e catastrofală”.

Totodată, fermierul a mai adăugat că, trebuie să se aprecieze foarte rapid ce măsuri se vor întreprinde.

„Trebuie să vedem ce facem cu suprafețele compromise și să lucrăm pământul, deoarece dacă o să avem ploaie și o să lucrăm atunci o să se formeze bulgări. Ar fi o soluție de lucrat acum pământul, după care dacă va fi o ploiță vom putea semăna o altă cultură”.

Amintim că, ministrul Ion Perju, a dispus ca în termen de 7 zile să fie efectuată inventarierea tuturor suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară pentru a stabili situația la zi, a analiza gradul de afectare de secetă și a efectua măsuri agrotehnice diferențiate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›