‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 martie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriNoul Cod funciar - aprobat de Parlament în prima lectură

Noul Cod funciar – aprobat de Parlament în prima lectură

‹ adv ›
‹ adv ›

Cetățenii străini, persoane fizice sau juridice, nu vor putea dobândi sau deține dreptul de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier. Această prevedere se regăsește în proiectul noului Cod funciar, aprobat astăzi de deputați, în prima lectură.

În cazul în care cetățenii străini dobândesc terenurile menționate prin succesiune, hotărâre de judecată sau ipotecă, aceștia vor fi obligați să le înstrăineze în termen de un an de zile de la dată dobândirii dreptului de proprietate asupra terenului.

Documentul conține o nouă clasificare a terenurilor cu destinație agricolă, dar și reglementări ce țin de schimbarea modului de folosință a acestora.

Astfel, proprietarii terenurilor cu destinație agricolă vor putea construi pe aceste terenuri depozite, frigidere destinate păstrării produselor agricole, ateliere de reparație și de păstrare a agregatelor agricole, ferme zootehnice, obiecte ale infrastructurii și procesării primare a producției obținute, pensiuni agroturistice etc., fără schimbarea destinației terenurilor.

Acest lucru va putea fi realizat în baza documentației de proiect aprobată, precum și a autorizației de construcție, eliberate de autoritatea administrației publice locale.

O altă prevedere a proiectului vizează interzicerea schimbării destinației terenurilor agricole de calitate superioară și a terenurilor din fondul forestier, rezervații istorico-culturale și naturale, monumentelor istorice și siturilor arheologice, precum și desfășurarea în aceste zone a oricăror activități care contravin destinației acestora.

‹ adv ›

Proiectul reglementează și modalitățile de consolidare a terenurilor agricole, precum și acțiunilor întreprinse în cazul în care proprietarii nu au perfectat actele de moștenire asupra acestor terenuri și nu le întrețin, acestea fiind lăsate în paragină.

Astfel, dacă terenurile agricole nu se cultivă și nu se întrețin într-o stare fitosanitară corespunzătoare mai mult de doi ani consecutivi, se propune ca autoritatea publică locală să poată administra terenul dat, dispunând arendarea lui, în baza unor condiții bine reglementate.

Totodată, în noul Cod funciar se regăsesc o serie de prevederi preluate din Legea privind reglementarea de stat a regimului proprietății funciare, cadastrul funciar de stat și monitoringul funciar, din Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, precum și din alte acte normative din domeniu, care vor fi abrogate la dată intrării în vigoare a noului Cod, adică la expirarea a 12 luni de la publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

‹ adv ›

Potrivit autorului inițiativei legislative, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin elaborarea proiectului Codului funciar în redacție nouă s-a urmărit crearea unui cadru normativ de reglementare a relațiilor funciare, adaptat la noile realități.

Proiectul Codului funciar a fost susținut în prima lectură de 58 de deputați. Inițiativa legislativă va fi examinată și în lectura a doua. 

‹ adv ›
‹ promo ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii