‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 8 mai, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriO fuziune ce va aduce 1.500 hectare de terenuri agricole noului Centru de cercetare...

O fuziune ce va aduce 1.500 hectare de terenuri agricole noului Centru de cercetare a semințelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Deşi încă nu a fost finalizată procedura de reorganizare a Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” prin fuziune (absorbție) cu Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălţi şi crearea Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, iată că Ministerul Agriculturii a mai iniţiat alta, notează mold-street.com.

Astfel, nou Centru Național de Cercetare și Producere a Semințelor va prelua şi întreprinderea de Stat Stațiunea Tehnologică-Experimentală (STE) „Pașcani” din localitatea Paşcani, raionul Criuleni. Menționăm că cele două institute se află la o distanță mică una de alta.

Necesitatea unei astfel de noi fuziuni este argumentată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare prin faptul că ea va permite desfăşurarea de cercetări științifice și creare a noilor soiuri și hibrizi la culturile cerealiere și tehnice.

„Menționăm, că, producerea semințelor cu calități genetice performante cu grad de hibridare la cel mai înalt nivel a fost și rămâne o problemă din cele mai complexe atât din punct de vedere științific, tehnologic cât și economic.

Prin urmare, tehnologia de producere a semințelor este specifică și pretențioasă, care solicită cunoștințe și abilități deosebite”, accentuează MAIA.

Dar, principalul factor este faptul că Stațiunea Tehnologică-Experimentală „Pașcani” dispune de bază tehnico-materială de producere, depozite, uscătorii de semințe, dar mai ales de terenuri agricole cu o suprafaţă de peste 1.500 hectare. 

În opinia MAIA, fuzionarea prin absorbție ar putea permite noului Centru de Cercetare și Producere a Semințelor, „mai eficient să implementeze în producere hibrizii și soiurile culturilor de câmp noi create, care manifestă un potențial de producție mai mare comparativ cu cei existenți”.

„Prin urmare ar fi posibil de majorat cota și volumele de producere a semințelor hibride de porumb autohtone și totodată a fondului de rezervă de semințe, atât de important și necesar pentru țară, luând în considerație condițiile climaterice nefavorabile din ultimii ani”, mai susţine MAIA.

De notat că potrivit proiectului din cei 27 angajaţi ai STE Paşcani, doar 13 unități vor fi menținute. 4 persoane vor fi disponibilizate, iar cu alte 11 persoane se vor încheia contracte.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›