‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 februarie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriO nouă centrală electrică ar putea fi construită în Moldova: cine este investitorul

O nouă centrală electrică ar putea fi construită în Moldova: cine este investitorul

‹ adv ›
‹ adv ›

O centrală electrică de echilibrare ar putea fi construită în Republica Moldova de proprietarii grupului Premier Energy, compania Emma Kapital din Cehia (prin Joseco Holgings Co. Limited din Cipru), notează mold-street.com.

„Ca să putem avansa mai accelerat cu investiții în surse regenerabile, sistemul energetic are nevoie de centrale electrice de echilibrare. Investitorul din Cehia manifestă interes pentru construcția unei asemenea infrastructuri în Moldova”, susţine secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, într-o postare pe Facebook.

De ce este necesară o astfel de centrală

Borosan precizează că, de fapt, a fost reconfirmată „susținerea pentru dezvoltarea acestui proiect, care va oferi beneficii multiple pentru sistemul energetic”.

„Investitorii în surse regenerabile de energie vor avea posibilitatea de echilibrare; vom putea integra mai multe surse regenerabile de energie; consumatorii vor fi alimentați continuu cu electricitate produsă la noi în țară; vom atrage investiții private în sectorul energetic”, explică secretarul de stat al Ministerului Energiei.

De notat că despre acest proiect se discută deja mai mult timp, dar este prima dată când autorităţile anunţă că îl susţin. Or, anterior o astfel de centrală era planficată a fi construită din contul asistenţei americane.

Limitări legislative

În plus, în calea unui astfel de proiect necesar, pentru asigurarea securităţii energetice, există şi impedimente legislative.

„Una dintre dificultățile obținerii autorizațiilor necesare construirii centralei de echilibrare este reprezentată de o limitare din legislația actuală, care stipulează că o astfel de investiție, dacă depășește capacitatea de 20 MW, are nevoie să fie aprobată printr-o hotărâre de guvern”, a declarat Tatiana Gotișan, Director reglementări, tarife și achiziții de energie în Premier Energy Distribution, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.

Potrivit ei, Premier Energy a început să elaboreze studiul de fezabilitate și business planul pentru această investiție, însă așteaptă de la guvern „o serie de clarificări, precum prețul energiei pentru stand-by sau tarifele pentru dispecerizare”.

„Un alt impediment este reprezentat de necesitatea dezvoltării mecanismelor pentru funcționarea piețelor, având în vedere că deocamdată în țară nu există o piață de tranzacționare intra-day și nici o platformă piața ziua următoare și pentru piața de echilibrare”, menţionat Tatiana Gotișan.

Conform estimărilor Premier Energy, centrala de echilibrare ar urma să aibă o capacitate de 40-60 MW.

‹ adv ›

Premier Energy este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie din Republica Moldova şi are circa un milion de clienţi. Din august 2019 proprietar este Emma Capital, controlat de milionarul ceh Jiří Šmejc, prin firma Joseco Holgings Co Limited din Cipru).

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii