‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 septembrie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOpinie: Chişinăul ar trebui să impună taxe vamale pentru produsele importate din Rusia

Opinie: Chişinăul ar trebui să impună taxe vamale pentru produsele importate din Rusia

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Impunerea de taxe vamale pentru produsele importate din Rusia şi deschiderea unor noi pieţe de desfacere pentru produsele agricole moldoveneşti sunt unele din propunerile pentru depăşirea consecinţelor restricţiilor impuse de Rusia, lansate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Analistul politic, Roman Mihăeş, a declarat în cadrul emisiunii că Chişinăul ar trebui să impună taxe vamale pentru produsele importate din Federaţia Rusă. „Magazinele noastre abundă de mărfuri de provenienţă rusească, care le substituie pe cele moldoveneşti. Este o nedreptate ca produsele moldoveneşti exportate în Rusia să fie taxate, dar nu şi cele ruseşti care ajung la noi. Constrângeri în acest sens din partea Moscovei vor mai fi şi se vor amplifica înainte de scrutinul parlamentar”, a precizat Mihăeş.

Analistul sugerează că producătorii moldoveni ar trebui să se orienteze spre China, unde „este o piaţă de desfacere enormă cu un miliard şi jumătate de consumatori”.

‹ adv ›

Ion Balan, vicepreşedinte al comisiei parlamentare pentru agricultură, a insistat în cadrul aceleaşi emisiuni că producătorii moldoveni trebuie să-şi orienteze exporturile pe piaţa europeană şi a prezentat exemplul agricultorilor din sud, care au început să exporte prune în România şi struguri de masă în Polonia. „Deocamdată, nu exportă la cele mai bune preţuri, dar nu vor rămâne în pierdere”, a spus parlamentarul. Balan a mai adăugat că în acest an roada de mere este una foarte bogată şi, dacă producătorii îşi vor vinde producţia la preţuri mici, întreprinderilor autohtone de prelucrare, oricum vor avea profit.

Deputatul s-a pronunţat pentru ca Guvernul să ofere subvenţii producătorilor pentru pierderile suportat în urma embargourilor ruseşti, însă susţine că aceste subvenţii trebuie să fie oferite tuturor producătorilor de fructe, nu doar producătorilor de mere.

Deputatul liberal-reformator, Anatol Arhire, s-a pronunţat pentru subvenţionarea producătorilor de fructe şi a sugerat că banii ar putea veni din partea Uniunii Europene. „Sunt convins că partenerii noştri europeni nu ne vor lăsa de izbelişte şi vor găsi 150-200 de mln de Euro pentru a depăşi situaţia”, a conchis Arhire.

‹ adv ›

Premierul Iurie Leancă a declarat joi, în cadrul unei întâlniri cu producătorii agricoli din nordul ţării, că Republica Moldova deocamdată nu va întreprinde acţiuni similare în raport cu mărfurile ruseşti. „Deşi există o presiune asupra noastră, noi am decis că cel puţin deocamdată nu vom întreprinde acţiuni de răspuns. Nu vom declara că votca rusească este nocivă, cum au spus despre vinul moldovenesc, nu vom interzice importul de produse ruseşti. Am lăsat portiţa deschisă până la 1 septembrie şi sper că raţiunea va triumfa la Moscova şi vom avea relaţii comerciale normale”, a menţionat Iurie Leancă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›