Potrivit unui comunicat emis de ODIMM, 33 de lucrători migranți sau rudele de gradul I ai acestora vor beneficia de granturi pentru lansarea sau dezvoltarea unei afaceri prin Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Titularii afacerilor au semnat,  la data de 6 noiembrie curent, contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 8,11 milioane lei. Potrivit estimărilor, vor fi create circa 74 de noi locuri de muncă, iar investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 20,1 milioane lei.

Din numărul total al solicitărilor, 22 activează în agricultură (cultivarea cerealelor și viței de vie, înființarea plantației de nuci, plantarea pomușoarelor și baciferelor, creșterea animalelor, apicultură și creșterea plantelor medicinale și decorative în spații protejate).

Ideile de afaceri propuse de migranți vor fi implementate în 16 raioane (5 afaceri sunt localizate în raionul Telenești, câte 2 în raioanele – Căușeni, Criuleni, Edineț, Florești, Hâncești, Nisporeni, și Râșcani, câte o afacere în raioanele –Cimișlia, Fălești, Ialoveni, Orhei, Sângerei, Strășeni și Taraclia). Alți 7 beneficiari ai Programului sunt din municipiul Chișinău.

Din cele 33 afaceri, aprobate pentru susținere financiară nerambursabilă, 11 sunt start–up-uri, iar 22 sunt în faza extinderii. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din 13 state: Canada, Elveția, Federația Rusă, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Macedonia, Polonia, România și Spania.

15 întreprinderi sunt create/administrate de lucrătorii migranți, care au revenit de peste hotare, iar 18 întreprinderi de rudele de gradul I ale migranților. Totodată, 6 afaceri sunt create sau administrate de femei, iar 18 întreprinderi vor fi gestionate de tineri.

Menționăm că, pe parcursul a 10 luni ale anului 2018, au fost aprobate 137 de proiecte investiționale în sumă totală de 32,21 milioane de lei, care vor contribui la investirea în economie a circa  86,27 milioane de lei.

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here