‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 24 iunie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePensiunile agroturistice sunt grav afectate de criza epidemiologică

Pensiunile agroturistice sunt grav afectate de criza epidemiologică

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pensiunile agroturistice sunt grav afectate de criza epidemiologică. Zilnic se pierd mii de lei din cauza lacătului pus la poartă. Lipsa vizitatorilor înseamnă şi lipsa investiţiilor pentru dezvoltarea turismului rural, iar zeci de oameni au rămas fără salarii, se arată într-un reportaj realizat de TVR.

Toate rezervările făcute pentru primăvara anului 2020 au fost anulate. Speranţa rămâne pentru la vară, dacă vor fi ridicate restricţiile impuse de autorităţi. Pe străzile din Butuceni, zilnic puteau fi observaţi zeci de turşti din diferite colţuri ale lumii, toţi dornici de a cunoaşte tradiţiile româneşti şi de a gusta din bucatele tradiţionale. Acum însă, agropensiunile sunt închise şi proprietarii întâmpină dificultăţi.

Anatolie Botnaru are de 16 ani o agropensiune în Butuceni. An de an, numărul turiştilor a crescut iar afacerea era sigură. Acum totul s-a schimbat. Pandemia îi ţine pe oameni în casă iar toate rezervările au fost anulate.

„Este o catastrofă, când stai atunci stai. Avem angajaţi care i-am trimis pe acasă. Pierderile pe urmă o să se vadă, nu vreau să prezic nişte lucruri mai grave, dar astăzi este important nu cifrele de pierdere, dar sănătatea oamenilor. Numai dacă o să facem noi faţă să nu ne omoare situaţia aceasta chiar total pentru că te omoară şi financiar şi material şi moral”, a spus Anatolie Botnaru.

Cel mai greu este cu produsele alimentare cumpărate deja pentru hrana turiştilor. Multe dintre ele sunt perisabile. În frigider sunt depozitate o tonă de cartofi, iar în congelatoare carne de la găinile crestute în curtea din pensiunii.

„Beciul plin cu de toate, bineînţeles că aceşti cartofi erau preconizaţui pentru mâncare pentru că acum lumea venea, dar acum o să îi punem în pământ, sperăm că în toamnă va fi totul bine. Avem varză murată desigur sunt sub pericole, compoturile, gemurile ele nu au probleme”, a precizat Anatolie Botnaru.

Şi pentru că nu toate lucrurile pot fi puse pe repaus, au rămas doi angajaţi care stau în pensiune şi au grijă de grădină. În total, aici lucrau 15 oameni.

„Am rămas doar câţiva lucrători în companie, în resort şi ne mai ocupăm facem răsad, plantăm în grădini, punem flori, ne gîndim la viitor. Noi am achitat salariu pe data de 10. Achităm permanent şi acum e data de 10 şi o să hotărâm ceva, o să vedem ce o să spună statul, guvernul, ne ajută cumva, aici rezerve chiar nu sunt. Orice leu era reinvestit în nişte amenajări, ca să crească că şi cerinţa creşte”, a spus Anatolie Botnaru.

De obicei, în perioada aceasta lumea începea să vină la ţară să admiere vremea bună, florile care încep a răsări altele sunt chiar înflorite, dar acum totul e pustiu.

‹ adv ›

Se va împlini o lună de când în Republica Moldova a fost impusă starea de urgenţă. Pandemia pune la grea încercare afacerile mici şi mijlocii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›