‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 mai, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePepenele verde - sfaturi la cultivare pentru recolte bune

Pepenele verde – sfaturi la cultivare pentru recolte bune

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pentru o cultură de succes a pepenilor verzi, trebuie să luați în calcul cerințele culturii respective. În acest articol prezentăm câteva sfaturi și particularități la cultivarea pepenelui verde.

 • Cerințele pepenelui verde față de factorii climatici
 • Producerea răsadului de pepene verde
 • Perioada de semănat în câmp a pepenelui verde
 • Lucrările de îngrijire la pepenele verde (irigarea, fertilizarea)
 • Combaterea bolilor și dăunătorilor la pepenele verde
 • Recoltarea pepenelui verde

În primul rând, pepenele verde este o cultură iubitoare de căldură (temperaturi optime de vegetație 25-30 de grade Celsius) și lumină (necesită 1500 de ore de strălucire a soarelui).

La 10 grade Celsius procesele fiziologice în plante încetează, iar dacă sunt expuse timp îndelungat la temperaturi mai mici de 8 grade Celsius plantele pier. În plus, oscilațiile de temperatură ziua/noaptea încetinesc creșterea.

La lumină insuficientă plantele sunt slab dezvoltate, florile avortează, producţia este redusă, iar conţinutul în zahăr
mic.

Pepenele verde are și cerințe mari față de apă, iar să facă față acestei necesități îl ajută sistemul radicular bine-dezvoltat. Totuși, 2-3 udări în perioada înfloririi și fructificării vă va permite să obțineți producții mai mari.

În plus, plantele de pepene verde sunt sensibile la curenţii de aer, motiv pentru care deseori culturile se înfiinţează între perdele de plante cu port înalt.

‹ adv ›

La capitolul elemente nutritive, trebuie să țineți cont de faptul că azotul în exces dăunează mult fructelor, iar potasiul și fosforul în cantități normale stimulează fructificarea și calitatea fructelor.

Solurile recomandate pentru creșterea pepenelui verde sunt ce nisipoase, nisipo-lutoase, ce se încălzesc repede.

Tehnologia cultivării pepenelui verde

Precum am menționat, la pepenele verde trebuie evitat excesul de azot. Astfel, dacă planificați să introduceți gunoi de grajd, cel mai bine e să optați pentru cel bine descompus sau să-l introduceți sub cultura anterioară (circa 25-30 de tone/ha).

‹ adv ›

Pentru pregătirea terenului se distrug resturile culturii anterioare, se realizează arătura solului (25-28 cm) cu introducerea îngrășămintelor minerale (dozele se calculează în funcție de analiza solului, orientativ: 400 kg superfosfat, 200 kg sulfat de potasiu) și se modelează sau nivelează terenul.

Primăvara se realizează graparea arăturii, aplicarea îngrășămintelor și distrugerea buruienilor prin lucrări ale solului sau erbicidări și modelarea solului.

Cultura se înfiinţează prin semănat direct în câmp sau producerea răsadurilor pentru a obţine o timpurietate a producţiilor. 

Producerea răsadului de pepene verde

Pentru producerea răsadului de pepene verde recomandate sunt cuburile nutritive și ghiveciurile. Semănatul se face direct în acestea. Semințele pentru producerea răsadului de pepene verde se seamănă în luna martie.

Orientativ, se utilizează 2 kg de sămânţă pentru a produce răsadul necesar unui hectar de pepene verde.

Pentru prevenirea bolilor cum ar fi căderea plăntuțelor, mana, pot fi aplicate tratamente cu produse pe bază de fosetil (de exemplu Previcur Energy (3 ml/m2 aplicat la sol sau 3L/hectar tratament aplicat prin picurare) se aplică un tratament la sol cu 250 ml soluție/plantă imediat după semănat, care poate fi urmat de un al doilea la 7-10 zile în aceeași doză).

Ce ține de regimul de temperatură necesar de menținut la producerea răsadului, vă puteți orienta după următorul tabel (pentru pepene verde găsiți informația la culturile curcubitacee):

În perioada călirii răsadului temperatura se menține în limitele a 18-20 de grade Celsius în timpul zilei și 12-18 grade în timpul nopții.

Umiditatea recomandată este de 80-90% până la repicat (dacă se realizează repicatul, în general, nu este recomandat), 85-95% după repicat, și 80% în perioada călirii răsadului.

Citiți aici mai multe Sfaturi la creșterea răsadului de legume.

Perioada de semănat în câmp a pepenelui verde

Pepenele verde se seamănă în câmp deschis în ultima decadă a lunii aprilie, prima decadă a lunii mai (când în sol se înregistrează temperatura de 12 grade Celsius).

Înainte de semănat se recomandă tratarea semințelor împotriva bolilor cu fungicide specifice și umectarea acestora în apă la 25-30 de grade Celsius timp de câteva ore (pentru a grăbi germinația).

Semințele se încorporează în sol la adâncimea de 3-4 cm. Pentru un hectar se utilizează 3-4 kg de semințe de pepene verde la semănatul mecanizat și 2-3 kg la semănatul manual.

Răsadul de pepene verde se plantează în câmp deschis în a doua decadă a lunii mai.

Important! Dacă nu respectați termenul optim de plantare, plantele pot fi atacate de fuzarioză chiar din primele zile, provocând pagube ce pot ajunge la 70%.

Simptomele fuzariozei includ căderea plantelor în câmpurile cu infecție ridicată sau ofilirea în stadiile ulterioare. Simptomul de ofilire poate începe pe o parte a plantei (unilateral). Sursă: plantpath.ifas.ufl.edu
Dacă gradul de infecție cu fuzarioză este mare este în sol și în condiții de vreme rece, simptomele de ofilire pot apărea într-o perioadă scurtă de o săptămână până la 2 săptămâni după plantare. Sursă: plantpath.ifas.ufl.edu
Sursă: plantpath.ifas.ufl.edu

Schema de semănat/plantat a pepenelui verde:

 • manual: 200×70 cm, 140×80 cm (2-3 semințe în cuib în funcție de calitatea acestora);
 • mecanizat: pe teren modelat sau nemodelat 140-150 cm între rânduri și 70 cm între plante pe rând.

Lucrările de îngrijire la pepenele verde

La necesitate se completează golurile. Se realizează spargerea crustei, dacă s-a format după semănat (inclusiv cu aspersoare foarte fine realizând o irigare cu norma de 200 m3/ha).

Până la întinderea plantelor se fac prașile manuale și mecanice.

În faza de 2-3 frunze se realizează rărirea plantelor la distanțele recomandate, lăsându-se 1-2 în cuib sau asigurându-se distanța necesară după semănatul mecanizat.

În cazul vânturilor puternice unele vrejuri se acoperă pe anumite porțiuni cu sol pentru a evita suflarea acestora.

Fertilizările suplimentare se fac în funcție de necesitățile culturii și analiza solului. Orientativ, în perioada de înflorire se administrează 150 kg/ha azotat de amoniu, 250 kg/ha superfosfat și 100 kg/ha sulfat de potasiu sau 200 kg îngrășământ complex.

Alți specialiști recomandă aplicarea doar a 150 kg/ha azotat de potasiu în perioada înfloririi.

Aceste îngrășăminte pot fi înlocuite cu îngrășăminte organice lichide, ce au un impact minim asupra calității recoltei.

Pentru soiurile timpurii de pepene verde, este recomandat a fi realizată rărirea fructelor, lăsând doar 4-6 fructe per plantă (în funcție de condiții).

Irigarea pepenelui verde

De cele mai multe ori, este recomandată evitarea udărilor la începutul vegetației pentru a stimula dezvoltarea sistemului radicular în profunzime. Totodată, nu este recomandată irigarea în perioada coacerii fructelor, altfel este depreciată calitatea acestora.

În condiții normale, sunt recomandate 2-3 udări cu norme de udare a câte 300 m3/ha în perioada înflorii și creșterii fructelor (fazele critice pentru apă).

Orientativ, vă puteți ghida și după următorul tabel la irigarea culturilor prin picurare, inclusiv valabil pentru cultura de de pepene verde:

Combaterea bolilor și dăunătorilor la pepenele verde

Combaterea bolilor și dăunătorilor se face doar cu produse omologate la această cultură.

De exemplu, pentru combaterea acarianului roșu comun sau a musculițelor sunt omologate produse pe bază de abamectin.

Contra bolilor fungice la pepenele verde în câmp deschis și spații protejate sunt omologate produsele pe bază de:

 • difenoconazol contra la făinare, alternarioză, putregaiul tulpinilor, putregaiul cenușiu, antracnoză.
 • bicarbonat de potasiu contra la făinare Sphaeroteca fulginea.
 • azoxistrobin contra la făinare aplicat în spații protejate.
 • Bacillus pumilus tulpina QST 2808 în spații protejate contra la făinarea Sphaerotheca fuliginea și Erysiphe cichoracearum.
 • fosetil contra la mană, căderea plantuțelor.

Când se recoltează pepenele verde

Momentul optim de recoltare a pepenelui verde se stabilește ținând cont de următoarele criterii:

 • cârcelul de pe vrej se usucă începând de la vârf;
 • pe fruct, dimineața, se formează mai puțină rouă;
 • scoarța zgârâiată cu unghia e albicioasă, nu verde;
 • partea fructului care stă pe sol (unde nu este clorofilă) se îngălbenește.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›