‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 februarie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPeste două mii de fermieri vor fi susţinuţi de stat în depăşirea crizelor din...

Peste două mii de fermieri vor fi susţinuţi de stat în depăşirea crizelor din 2022

‹ adv ›
‹ adv ›

Peste două mii de dosare au fost constatate eligibile pentru procedura de acordare a ajutorului unic pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022, potrivit lui Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), care a susţinut astăzi o conferinţă de presă, notează moldpres.md.

Conform oficialului, ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, precum și în componența furajelor pentru animale.

Prețul actual oferit pentru aceste tipuri de mărfuri este unul care nu acoperă investițiile, iar fermierii riscă să nu-și poată realiza angajamentele contractuale.  

„Acordarea suportului financiar îi va ajuta pe circa 3000 de fermieri, care au în posesie suprafețe de până la 1500 ha. Aceste ajutoare vor facilita lucrarea a circa 280 de mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă, conform declarațiilor statistice. Calcularea și acordarea ajutorului în termeni restrânși va facilita și va amplifica acțiunile fermierilor, asigurând continuitate lanțului alimentar”, a menționat Şarban.

Ajutorul este calculat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în baza cererilor depuse. Modul de calculare a ajutorului se efectuează după identificarea suprafețelor eligibile per solicitant și a coeficientului de categorie, în funcție de suprafețele gestionate. 

„Agricultura beneficiază de subsidiere masivă de peste 1 miliard 700 mii de lei anual, pentru că ne dorim ca, gradual, acest sector să devină mai tehnologizat și mai puțin vulnerabil la provocările din exterior. Efortul enorm pe care îl depunem astăzi, împreună cu întreaga societate, va ajuta fermierii să depășească dificultățile financiare pe care le au”, a estimat Vasile Şarban. 

Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (10 mln de euro) pentru fermierii micro și mici, afectați de crizele anului 2022. Potrivit declarațiilor statistice, aceste ajutoare ar facilita lucrarea a circa 280 mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă (grâu, orz, ovăz).

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii