Membrii Asociației Producătorilor de Pomușoare din Moldova „Pomușoarele Moldovei” susțin că, practic toate plantațiile de pomușoare au iernat bine, iar perioada rece din acest an nu a provocat daune în plantații, comparativ cu anul trecut, scrie East-fruit.

În luna februarie a acestui an, perioadele alternante de devieri de temperatură nu au afectat starea principalelor specii de pomușoare cultivate în Moldova, deoarece trec din repausul biologic în vegetație relativ încet. Cu toate acestea, în ultimii ani, în perioada martie-aprilie au fost înregistrate condiții meteorologice instabile în Republica Moldova, cu ninsori și înghețuri puternice.

Cele mai mari pierderi din aceste motive, producătorii de pomușoare au înregistrat în 2017, când a fost compromisă aproximativ 20% din recoltă. Nici unul dintre fermieri nu exclude probabilitatea repetării acestui fenomen în anul curent.

O metodă destul de fiabilă de a proteja plantațiile de pomușoare de îngheț, după cum menționează membrii Asociației, este acoperirea cu materiale de tip „agril”, dar cazurile de utilizare a acestora la pomușoare în Moldova sunt rare. Specialiștii Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură notează în această privință că, în ultimii doi ani, de la producătorii de pomușoare și legume nu a fost înregistrată nici o cerere de subvenționare post-investițională pentru achiziționarea materialului de acoperire „agril”.

Această circumstanță este explicată de producătorii de pomușoare prin două motive. Primul – pierderile de recoltă produse de înghețurile de primăvară, chiar și în cele mai grave sezoane agricole, rar depășesc 15-20%. Al doilea – producătorii din Moldova nu se concentrează pe utilizarea metodelor tehnologice în vederea maturării mai accelerate a fructelor și inițierii sezonului de vânzări.

Este de remarcat faptul că, în Moldova pomușoarele, mai ales căpșunele, sunt vândute mai devreme decât în ​​țările vecine și, de regulă, costă mult mai scump. În consecință, (către Rusia, principala piață externă) este mult mai rentabil să fie exportate soiuri mai tardive decât cele timpurii.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here