Biroul Naţional de Statistică informează că, indicele preţurilor producătorului la produsele agricole în ianuarie–iunie 2020 faţă de perioada respectivă a anului 2019 a constituit 110,4%.
La produsele vegetale preţurile producătorului s–au majorat în medie cu 16,8%. Esenţial au crescut preţurile de vânzare la:
- struguri de masă – de 2,3 ori;
- fructe si pomușoare – cu 57,4% (din ele la pomuşoare de cultură – cu 67,2%, fructe sămânțoase – cu 64,3%, fructe sâmburoase – cu 18,8%);
- floarea soarelui (excluzând seminţe de soi) – cu 23,4%;
- tutun – cu 18,1%;
- porumb (excluzând seminţe de soi) – cu 11,6%,;
- leguminoase pentru boabe – cu 7,8%.
Totodată, s–au micșorat preţurie de vânzare la legume – cu 17,2% (din ele la varză – cu 64,5%, usturoi uscat – cu 52,3%, morcov – 21,5%, ceapă uscată – cu 7,3%).
La produsele animaliere preţurile medii ale producătorului s–au diminuat cu 1,6%. Аu scăzut preţurile la porcine (în masă vie) – cu 3,8%, păsări (în masă vie) – cu 3,3%. Totodată, au crescut preţurile de vânzare la ovine și caprine (în masă vie) – cu 29,9%, lapte – cu 9,4%, ouă alimentare – cu 6,8%.
Vezi și cum au evoluat preţurilor producătorului la produsele agricole în ultimii 5 ani:
Comentarii