Ambasadorul Poloniei în Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, susţine că „Polonia este dispusă să continue proiectul de creditare a agriculturii în Moldova, dar pentru aceasta trebuie discutate condiţiile şi suma creditării”, despre aceasta el a declarat la un post de televiziune privat, scrie Infotag.

Diplomatul a reamintit că, acum câțiva ani, Polonia a inițiat un proiect privind împrumuturile preferențiale acordate fermierilor moldoveni în sumă totală de 100 de milioane de euro. Proiectul a fost aprobat în 2012, iar condițiile de implementare au fost discutate mult timp, fiind alocată o sumă mică pentru achiziționarea tehnicii.

„Împrumutul nu a fost utilizat pe deplin, deoarece condițiile de utilizare a acestui credit au fost modificate fără consimțământul părții poloneze. Suntem gata să continuăm această cooperare, doar că ar trebui să existe o atitudine mai constructivă şi din partea cealaltă. Varșovia are bani, iar decizia trebuie luată la Chișinău, în acord cu creditorii”, a subliniat Zdaniuk.

Diplomatul consideră că potențialul agricol al Moldovei este foarte înalt, iar Polonia este una dintre țările UE care poate contribui la dezvoltarea sa, inclusiv prin promovarea exporturilor moldovenești pe piețele Poloniei și Uniunii Europene.

„Polonia este o țară care cumpără o mare parte din vinurile din Moldova, dar suntem departe de saturarea pieței poloneze. Există încă oportunități mari pentru creșterea exportului de produse moldovenești în Polonia”, a spus Ambasadorul.

El a amintit că Polonia a lansat mai multe proiecte pentru antreprenorii moldoveni. În special, se implementează un proiect important pentru întreprinderile mici din domeniul agriculturii, care contribuie la creșterea producției și la sporirea potențialului de export.

Diplomatul polonez a subliniat că, pentru a atrage investiții, trebuie să existe previzibilitate – juridică, politică, geopolitică, financiară.

„Dacă nu există condiții, dacă nu există atractivitate, stabilitate, previzibilitate, cine va investi? Aceasta este în Polonia și ar trebui să fie şi în Republica Moldova”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here