‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPPPDA susține că exportul produselor moldovenești în Rusia a fost privatizat de Igor Dodon

PPPDA susține că exportul produselor moldovenești în Rusia a fost privatizat de Igor Dodon

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr susține că „exportul produselor moldovenești în Federația Rusă a fost privatizat de către președintele Igor Dodon în scopuri meschine și rămâne exploatat de șeful statului în detrimentul intereselor producătorilor”. Într-o conferință de presă, liderul PPPDA, Andrei Năstase, a declarat că partidul pe care îl conduce este îngrijorat de situația creată în acest domeniu și constată o lipsă a transparenței în acest sens, transmite IPN.

Andrei Năstase a spus că în iulie 2019, în cadrul unei vizite a deputaților moldoveni la Moscova, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a discutat cu premierul rus despre modificarea listei exportatorilor moldoveni și extinderea ei, cu includerea producătorilor din domeniul plantațiilor multianuale. Ulterior, după vizita în Moldova a reprezentanților Rosselihoznadzor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a expediat în septembrie Federației Ruse lista actualizată a exportatorilor de fructe, aceasta fiind extinsă de la 130 la peste 500 de companii.

Liderul PPPDA afirmă că, aprobarea listei actualizate a exportatorilor a fost tergiversată în Federația Rusă și spune că „deține informația că acest lucru s-a întâmplat la ingerința lui Igor Dodon, care s-a implicat, invocând argumente politice”. Mai mult, spune Andrei Năstase, după schimbarea Guvernului, procedura actualizării listei a devenit absolut netransparentă.

„Din surse demne de încredere, cunoaștem că ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului a intervenit în proces, depășindu-și inadmisibil atribuțiile. În consecință, în Federația Rusă a fost expediată o cu totul altă listă a exportatorilor, întocmită în mod obscur și neconsultată cu asociațiile agricultorilor”, a spus Andrei Năstase.

PPPDA cere explicații de la ministrul Ion Perju și de la ANSA pe acest subiect. Formațiunea insistă pe neadmiterea modificării listei exportatorilor fără consultări cu asociațiile producătorilor și solicită adoptarea de urgentă a listei extinse a companiilor cu drept de export al fructelor în Federația Rusă. În caz contrar se va cere demisia ministrului Ion Perju.

Liderul PPPDA susține că acum este o situație favorabilă desfășurării operațiunilor de export, datorită micșorării TVA la producția agricolă importată în Rusia, de la 20 la 10%.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›