‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrecizările CNAS despre impozitarea remunerației zilierilor

Precizările CNAS despre impozitarea remunerației zilierilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Beneficiarii de lucrări din agricultură în calitate de plătitori de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat au obligația calculării, declarării și achitării contribuțiilor de asigurări sociale pentru persoanele fizice care exercită activități în calitate de zilieri, cu excepția pensionarilor, persoanelor cu dizabilități, precum și a persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori.

Declararea contribuţiilor de asigurări sociale de stat se efectuează cu utilizarea Dării de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21), care se prezintă lunar până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune.

Respectiv, pentru luna octombrie curent se prezintă până la data de 25 noiembrie 2022.

Beneficiarii de lucrări achită contribuţiile de asigurări sociale de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat la clasificaţia economică „121100 – Contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori”.

De asemenea, a fost modificat articolul privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Astfel, remunerația zilnică a zilierului nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real calculat pentru o zi de muncă cu durata de 8 ore, cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real a fost stabilit în mărime de 20,71 lei pe oră, sau 3.500 lei lunar.

‹ adv ›

În contextul expus, beneficiarii de lucrări nu vor calcula, declara şi achita contribuţii de asigurări sociale pentru persoanele care au statut de pensionar, persoană cu dizabilităţi, precum şi pentru persoanele care se încadrează în categoriile de plătitori.

Totodată, remunerația zilnică pentru o persoană care exercită activitate în calitate de zilier nu poate fi mai mică de 165,68 lei – aceasta este suma minimă calculată reieșind din prevederile prenotate (20.71 lei) x 8 ore).

În rezultatul analizei indicatorilor din Dările de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21), prezentate de beneficiarii de lucrări din agricultură pentru lunile iulie – septembrie curent s-au constatat cazuri că au fost calculate şi declarate contribuţii de asigurări sociale de stat pentru persoanele care au calitatea de pensionar, persoană cu dizabilităţi şi pentru persoanele care se regăsesc în categoria de plătitori.

‹ adv ›

La fel s-au constatat cazuri unde remuneraţia zilnică declarată pentru o persoană este mai mică decât suma minimă prevăzută de actele normative.

Casa Naţională de Asigurări Sociale recomandă beneficiarilor de lucrări să se conformeze prevederilor legislaţiei şi atenţionează asupra faptului că calcularea și declararea neconformă a contribuțiilor de asigurări sociale pentru zilierii care exercită activități necalificate cu caracter ocazional duce la neincluderea acestora la stabilirea pensiilor și altor prestații de asigurări sociale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›