‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrețul gazelor creşte cu 5,6%: Energocom a câștigat licitația pentru luna iunie

Prețul gazelor creşte cu 5,6%: Energocom a câștigat licitația pentru luna iunie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Compania Energocom a câștigat licitația din 29 mai pentru livrarea de gaze naturale pentru luna iunie, inițiată de Moldovagaz pe platforma electronică de tranzacționare administrată de BRM East Energy SRL, sucursala locală a Bursei Române de Mărfuri, transmite mold-street.com.

Preţ de achiziţie de 6,75 lei pentru un metru cub fără TVA

Potrivit Moldovagaz, în luna iunie 2024 prețul de achiziție va constitui 32,875 euro/MWh, fiind echivalent cu 349,79 euro pentru o mie de metri cubi sau 6.750,9 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), reieșind din puterea calorifică superioară prognozată de 10,64 kWh pe metru cub și cursul valutar respectiv.

Astfel, preţul este apropiat de cel de la bursa TTF (Title Transfer Facility) din Olanda, care în luna mai a oscilat de la un nivel minimum de 28,73 euro/MWh pe 1 mai, la maxime de 35,36 euro/MWh pe 23 mai, ca să termine luna la un nivel între 33,5 şi 34,8 euro/MWh, care este mult mai mare decât în aprilie.

Conform condiţiilor contractuale, volumul livrat de Energocom în luna iunie va fi de 16 milioane de metri cubi de gaze.

Amintim că şi precedenta licitaţie organizată de Moldovagaz în luna aprilie, pentru livrarea de metan în luna mai 2024, a fost câştigată de Energocom, dar volumul a fost de 20 milioane metri cubi la un preţ de 31,13 euro/MWh, fiind echivalent cu 331,22 euro pentru o mie de metri cubi sau 6.298,5 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), reieșind din puterea calorifică superioară prognozată de 10,64 kWh pe metru cub şi cursul de schimb.

Scumpire cu 5,6%

Altfel spus, preţul de achiziţie al gazelor creşte cu circa 5,6%. Nu este clar dacă această scumpire va afecta în final tarifele şi preţurile reglementate pentru consumatori.

‹ adv ›

Amintim că, la începutul lunii mai, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat micșorarea tarifului la gazele naturale consumate.

Astfel, consumatorii casnici achită 12,15 lei pentru un metru cub (fără TVA), ceea ce reprezintă o micșorare cu 1,24 lei față de tariful precedent.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›