12 C
Chișinău
joi, 4 iunie, 2020
12 C
Chișinău
‹ adv ›

Prețul la miezul de nucă a scăzut și mai mult. Monopolul și calitatea – principalele motive

‹ sponsorizat ›

Recomandate

Comisia Europeană: Bugetul alocat Politicii Agricole Comune va fi majorat cu nouă miliarde de euro

Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) cu nouă miliarde de euro în propunerea sa privind un buget...

Moldova – pe locul 6 din 98 de țări cu cele mai reduse prețuri pentru mere – Picodi

Analiștii Picodi.com au verificat prețurile celor mai populare fructe, inclusiv mere, din 98 de țări și au elaborat o listă.

Angajatorii din domeniul agricol pot beneficia de compensarea contribuțiilor de asigurări sociale

Angajatorii din domeniul agricol pot beneficia de compensarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în mărime de 6% dacă în decursul...

Cum să obții subvenții pentu construcția depozitelor de păstrare a cerealelor

Pentru a obține un preț mai bun la cereale, tot mai mulți producători aleg să le păstreze în depozite, în cazul în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Mai multe persoane din diferite localități ale republicii se plâng că a scăzut prețul la miezul de nucă. Dacă, la începutul lui noiembrie, un kilogram de miez la Răspopeni, Șoldănești, costa 90 de lei, acum oamenii nu pot să ia mai mult de 60. Deputatul Igor Munteanu, președinte al comisiei de investigații în cazul monopolului de pe piața miezului de nucă, susține că a identificat plăți informale de aproximativ 10.000 de dolari cash de la fiecare camion cu miez de nucă exportat în străinătate, scrie Jurnal.md.

De câteva zile, mai mulți oameni au semnalat că miezul de nucă s-a ieftinit cu 15–20 de lei la kilogram, iar în unele localități chiar și cu 30. Dacă anterior, acesta era achiziționat cu circa 100–110 lei kilogramul, săptămâna trecută, miezul s-a vândut cu 80 de lei kilogramul. Nina Rusu, pensionară din Răspopeni, Șoldănești, a spus că la ei în localitate miezul se cumpără cu cel mult 60 de lei.

„La începutul lui noiembrie, prețul era de 90–95 de lei kilogramul, acum însă a scăzut mult. Oare nu ne amăgesc ei sau în toată republica e așa preț? Acum la noi cel mai bun miez este vândut cu 60 de lei kilogramul, iar cel mai fărâmat – 40–45. Cei care strâng miez ne-au spus că prețul a scăzut la Chișinău și, din acest motiv, și ei dau mai puțin”, a spus femeia.

La Glodeni, la începutul lui noiembrie, un kilogram de miez de nucă costa 95 de lei, acum – cel mult 75. La Edineț și Ungheni un kilogram costă în jur de 80 de lei.

‹ adv ›

Directorul executiv al Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, Constantin Gajim, a declarat pentru sursa citată că prețul a scăzut din cauza calității nucilor, care nu ar fi cea mai bună.

„Cel mai mic preț acum este 80 de lei. Oamenii nu trebuie să vândă miezul la intermediarii care umblă prin sate și îi amăgesc. Ei trebuie să meargă la agenții specializați. Oamenii din Șoldănești pot să meargă la Firma „Prometeu” din Prodănești, unde pot să vândă cu un preț mai bun. La Șoldănești au fost mereu probleme, deoarece acolo se aduce miez din Ucraina cu prețuri reduse și, vor-nu vor, vând miezul ieftin. Prețul a scăzut din cauza calității mai proaste a nucilor strânse recent”, a menționat acesta.

Un colector din Piața Centrală din Chișinău a declarat că prețurile la miezul de nucă din Moldova depind de marii producători.

„În acest an, prețurile miezului de nucă au scăzut în Ucraina, un exportator important pe piața europeană”, a explicat acesta.

Igor Munteanu, președintele Comisiei economie, buget şi finanţe din Parlament, a prezentat pe 10 octombrie rezultatele anchetei „Criza nucilor şi implicaţiile sale legal-economice”. Investigațiile demonstrează că acțiunile luate de autorități împotriva unor agenți economici și actele de corupție din ultimii ani au dus la prăbușirea pieței miezului de nucă.

„Am identificat plăți informale de aproximativ 10.000 de dolari cash de la fiecare camion cu miez de nucă exportat în străinătate. Evident că acest lucru influența prețul de achiziție”.

‹ adv ›

Parlamentarul a declarat că, în urma anchetei, s-a constatat că exista „un preț de cartel determinat de niște rețele de influență”.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›

Citește și ›

Ion Perju dă asigurări că nu vor fi admise scheme la colectarea și comercializarea miezului de nucă

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, dă asigurări că, atât timp cât va deține funcția de Ministru nu vor fi admise scheme în procesul de colectare...

2 Comentarii

  1. Salut la toti oamenii gospodari e timpu sa rupea tăcerea ajunge cat am fost jefuiti nul mai dati degeaba nicăieri nu sa ieftinit si la noi brusc e ieftin miezul trenul ținut la pret vreti bine nu

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here

‹ adv ›

Citește despre ›

‹ adv ›

Recente

FAO va implementa în Moldova un proiect de adaptare la schimbările climatice în sectorul agricol

Decizia cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor...

Soiurile de struguri autohtone – „materia primă de aur” pentru producerea celor mai apreciate vinuri

Produsul mândriei naționale – Vinul Moldovei este tot mai apreciat peste hotare. O demonstrează numărul dublu de medalii, pe care vinurile noastre...

Piața Centrală din Chișinău ar putea fi închisă din nou. Ion Chicu: Voi propune închiderea acestui focar de infecție

Premierul Ion Chicu atenționează administrația Pieței Centrale din Chișinău în privința respectării regulilor sanitar-epidimiologice, după redeschiderea acesteia, începând cu data de 1...

Afacerile ecologice vor fi susținute de stat. A fost lansat Programul Național de Ecologizare a ÎMM-urilor

Republica Moldova poate fi înverzită prin afaceri ecologice. Astăzi a avut loc Conferința de lansare a Programului Național de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și...
‹ adv ›