Mai multe persoane din diferite localități ale republicii se plâng că a scăzut prețul la miezul de nucă. Dacă, la începutul lui noiembrie, un kilogram de miez la Răspopeni, Șoldănești, costa 90 de lei, acum oamenii nu pot să ia mai mult de 60. Deputatul Igor Munteanu, președinte al comisiei de investigații în cazul monopolului de pe piața miezului de nucă, susține că a identificat plăți informale de aproximativ 10.000 de dolari cash de la fiecare camion cu miez de nucă exportat în străinătate, scrie Jurnal.md.

De câteva zile, mai mulți oameni au semnalat că miezul de nucă s-a ieftinit cu 15–20 de lei la kilogram, iar în unele localități chiar și cu 30. Dacă anterior, acesta era achiziționat cu circa 100–110 lei kilogramul, săptămâna trecută, miezul s-a vândut cu 80 de lei kilogramul. Nina Rusu, pensionară din Răspopeni, Șoldănești, a spus că la ei în localitate miezul se cumpără cu cel mult 60 de lei.

„La începutul lui noiembrie, prețul era de 90–95 de lei kilogramul, acum însă a scăzut mult. Oare nu ne amăgesc ei sau în toată republica e așa preț? Acum la noi cel mai bun miez este vândut cu 60 de lei kilogramul, iar cel mai fărâmat – 40–45. Cei care strâng miez ne-au spus că prețul a scăzut la Chișinău și, din acest motiv, și ei dau mai puțin”, a spus femeia.

La Glodeni, la începutul lui noiembrie, un kilogram de miez de nucă costa 95 de lei, acum – cel mult 75. La Edineț și Ungheni un kilogram costă în jur de 80 de lei.

Directorul executiv al Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, Constantin Gajim, a declarat pentru sursa citată că prețul a scăzut din cauza calității nucilor, care nu ar fi cea mai bună.

„Cel mai mic preț acum este 80 de lei. Oamenii nu trebuie să vândă miezul la intermediarii care umblă prin sate și îi amăgesc. Ei trebuie să meargă la agenții specializați. Oamenii din Șoldănești pot să meargă la Firma „Prometeu” din Prodănești, unde pot să vândă cu un preț mai bun. La Șoldănești au fost mereu probleme, deoarece acolo se aduce miez din Ucraina cu prețuri reduse și, vor-nu vor, vând miezul ieftin. Prețul a scăzut din cauza calității mai proaste a nucilor strânse recent”, a menționat acesta.

Un colector din Piața Centrală din Chișinău a declarat că prețurile la miezul de nucă din Moldova depind de marii producători.

„În acest an, prețurile miezului de nucă au scăzut în Ucraina, un exportator important pe piața europeană”, a explicat acesta.

Igor Munteanu, președintele Comisiei economie, buget şi finanţe din Parlament, a prezentat pe 10 octombrie rezultatele anchetei „Criza nucilor şi implicaţiile sale legal-economice”. Investigațiile demonstrează că acțiunile luate de autorități împotriva unor agenți economici și actele de corupție din ultimii ani au dus la prăbușirea pieței miezului de nucă.

„Am identificat plăți informale de aproximativ 10.000 de dolari cash de la fiecare camion cu miez de nucă exportat în străinătate. Evident că acest lucru influența prețul de achiziție”.

Parlamentarul a declarat că, în urma anchetei, s-a constatat că exista „un preț de cartel determinat de niște rețele de influență”.

2 COMENTARII

  1. Salut la toti oamenii gospodari e timpu sa rupea tăcerea ajunge cat am fost jefuiti nul mai dati degeaba nicăieri nu sa ieftinit si la noi brusc e ieftin miezul trenul ținut la pret vreti bine nu

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here