‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 12 aprilie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPreţul seminţelor de floarea-soarelui, în creștere cu peste 10%

Preţul seminţelor de floarea-soarelui, în creștere cu peste 10%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În decurs de o săptămână, prețul de achiziție a semințelor de floarea soarelui a înregistrat o creștere cu circa 10,8%, arată datele publicate de grupul Trans-Oil, notează mold-street.com.

Astfel, pe 20 noiembrie, prețul de achiziție a unei tone de semințe de răsărită la fabrica Floarea Soarelui din Bălți a ajuns la 6.750 de lei pentru o tonă, în timp ce în perioada 18 septembrie – 17 noiembrie 2023 a fost de 6.090 lei pentru o tonă, adică cu circa 10,8% mai mic.

Expertul Iurie Rija susține că prețurile la floarea soarelui cresc peste tot în regiune și se datorează unor factori precum cererea, costurile de procesare și transportare etc.

„În unele regiuni ale Moldovei, prețurile medii pentru semințele de floarea-soarelui s-au urcat până la 6.500 lei/tonă, iar în Portul Giurgiulești prețul este de 7.000-7.200 lei pentru o tonă. În porturile Reni și Izmail din Ucraina, prețurile pentru floarea-soarelui au crescut, de la începutul lunii noiembrie, de la 290 dolari pentru o tonă la 310-315 dolari, adică cu 8,6%”, menționează Iurie Rija.

Scumpirea are loc la o lună și ceva după ce Republica Moldova a introdus bariere în calea importului de floarea soarelui și cereale din Ucraina.

Potrivit lui Iurie Rija, în ultimele zile se atestă o creștere a prețurilor și la alte produse agricole. Astfel, prețul porumbului a crescut la 2.500-2600 lei/tona în regiunile centrale, fiind influențat de cererea crescută și de cheltuielile adiționale de depozitare/uscare/curățare.

Prețurile pentru grâu au urcat și ele cu 100-200 lei pentru o tonă și în regiunile centrale grâul se tranzacționează cu 2.400-2.500 lei pentru o tonă, iar la Giurgiulești – cu 3.000-3.200 lei pentru o tonă.

‹ adv ›

În cazul grâului furajer, diferența de preț comparativ cu grâul alimentar este mică – de doar 100-200 lei pentru o tonă.

În opinia lui Rija, situația cu prețurile cerealelor și semințelor oleaginoase în Moldova și în porturile Dunării, în ultimele 2 săptămâni, a fost influențată de mai mulți factori, cum ar fi cererea, oferta, condițiile logistice.

Totuși, agricultorii moldoveni așteaptă în continuare prețuri mai mari la cereale și oleaginoase.

‹ adv ›

Amintim că, din iulie și până la mijlocul lunii septembrie, prețul cerealelor și oleaginoaselor a scăzut cu 30-50%, ceea ce i-a afectat foarte mult pe agricultori, care se așteptau la prețuri mari.

Unele organizații ale agricultorilor susțineau chiar că de vină pentru scăderea prețurilor ar fi holdingurile agricole, deși micșorarea era o tendință regională și globală.

De notat că recolta de semințe de floarea soarelui din acest an era estimată la circa 900.000 tone, o mare parte din care este procesată pe loc, la cele trei fabrici de ulei ale grupului Trans-Oil și la altele mai mici. Totodată, o parte considerabilă de semințe sunt exportate de traderi precum Rusagro, Orom etc.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›