Prețurile la principalele produse alimentare a scăzut pentru al cincilea an consecutiv, în 2016, înregistrând o medie de 161,6 puncte pentru tot anul în ansamblu, cu aproximativ 1,5 procente sub nivelurile din 2015.
Recoltele crescute precum și perspectivele pentru cerealele de consum curent compensează presiunea ascendentă asupra Indicelui FAO pentru prețurile la produsele alimentare generată de mărfurile tropicale, cum ar fi zahărul și uleiul de palmier, unde producția a fost afectată de fenomenul metereologic El Nino.
În luna decembrie, indicele a înregistrat o medie de 172 de puncte, fiind neschimbat din luna noiembrie.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
Anul 2016 a fost marcat de o scădere constantă a prețurilor la cereale, care au scăzut cu 9,6 la sută față de anul 2015 și cu 39 de procente față de 2011, an de referință. În același timp, prețurile la zahăr și la uleiurile vegetale au crescut pe parcursul anului cu 34,2 la sută și, respective cu 11,4 la sută.
„Incertitudinile economice, inclusiv mișcările cursurilor valutare, pot influența cu atât mai mult piețele alimentare în acest an”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist principal la FAO.
Comentarii