vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
HomepageBlogPrima aeronavă fără pilot pentru stimularea ploii și combaterea grindinei, prezentată la Conferința AgTech...

Prima aeronavă fără pilot pentru stimularea ploii și combaterea grindinei, prezentată la Conferința AgTech 2024

Recomandate

Stimularea precipitațiilor și combaterea grindinei cu un impact minim asupra mediului, costuri operaționale de circa 7-8 ori mai mici și riscuri reduse cu ajutorul unei aeronave fără pilot la bord sunt avantajele principale ce fac soluția DanAero fără precedent.

Inovația revoluționară promite să transforme radical modul în care abordăm provocările legate de precipitații și gestionarea vremii. Iar, la moment, o soluție comercială similară nu este disponibilă la nivel mondial, menționează Anton Danici, fondatorul DanAero.

Aeronava dezvoltată în Moldova deja a fost achiziționată de către o companie de peste hotare care prestează servicii de stimulare a precipitațiilor și combaterea grindinei, anterior realizând lucrarea cu aeronave cu pilot.

„Avantajul aeronavei dezvoltate de noi este acela că nu este necesar un pilot la bord. Astfel, nu se mai expune riscului personalul de la bordul aeronavei, iar costurile operaționale scad de câteva ori.

Este o metodă mai puțin agresivă comparativ cu lansarea de proiectil și explozii propriu-zise. Aeronava pătrunde în rădăcina norului incinerând o flacără cu iodură de argint, ceea ce duce la formarea focarelor de condens, în jurul cărora se concentrează picăturile de apă. Astfel, din nor se formează ploaie. În cazul grindinei, principiul e, practic, același, transformând grindina în picături mai mici, picături. Respectiv, avem aceeași funcționalitate la costuri operaționale de circa 7-8 ori mai mici.

Impactul redus asupra mediului se datorează faptului că nu sunt lansate și nu explodează proiectilele. Aeronava revine cu cartușele la bord, acestea ulterior fiind din nou încărcate, evitând formarea reziduurilor.

În lume, soluții comercial disponibile de stimularea precipitațiilor cu aeronave fără pilot nu sunt. Astfel, vom dezvolta această direcție în continuare”.

Urmează construcția altor aeronave pentru stimularea precipitațiilor și altor lucrări sau operațiuni importante. Veți avea ocazia să aflați mai multe detalii la acest subiect și să vedeți un prototip al aeronavei participând la Coferința AgTech 2024.

Pentru înregistrare la eveniment, accesați următorul link: https://forms.gle/LkWBjCf6M6Tf3ZWU8.

agenda agtech 2024
Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Despre noi