‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrima plantație de viță de vie din Moldova ce dispune de sistemul antiploaie

Prima plantație de viță de vie din Moldova ce dispune de sistemul antiploaie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Oleg Mereacre din satul Costești, Ialoveni este primul producător de viță de vie din țară care a instalat sistemul antiploaie pentru a proteja cultura de precipitații. Astfel, din cele 16 hectare cultivate cu viță de vie, 6 se află în siguranță susține producătorul, planificând în anii următori să instaleze sistemul pe întreaga suprafață cultivată.

„Am apreciat eficiența acestui sistem în cadrul unei vizite de studiu organizată de Proiectul USAID/APM în Italia. Ceea ce m-a uimit cel mai mult este faptul că, în această țară 99,5% din plantațiile de viță de vie cu soiuri de masă sunt protejate de ploi datorită sistemului antiploaie. Practic, nimeni nu riscă să producă vița de vie în teren fără a instala sistemul respectiv. Aveam deja unele schițe și materiale procurate, iar cele văzute m-au stimulat și mai mult. Am început a instala sistemul în luna februarie, plantația fiind pe rod ne-a fost destul de greu să realizăm lucrările, iar la sfârșitul verii am finisat instalarea. Mă bucur că am reușit, deoarece experiența din anul trecut, când o bună parte din struguri au fost afectați de ploi în întreaga țară, demonstrează încă o dată cât este de important să implementăm tehnologii moderne. Sper să reușim să majorăm suprafața de viță de vie protejată de sistemul antiploaie cât mai curând posibil. Chiar dacă cheltuielile sunt destul de mari, eu cred că doar astfel vom avea succes și vom fi competenți pe piețe în anii următori. Mai ales că, cerințele consumatorilor s-au schimbat substanțial în ultimii ani, iar noi trebuie să facem față acestor cerințe”, ne-a relatat Oleg Mereacre.

Producătorul a mai adăugat că, unul dintre cele mai de succes soiuri de viță de vie, cu care producătorii autohtoni vor reuși să cucerească noi piețe de desfacere și să obțină rentabilitate sporită este Moldova, însă important este ca strugurii să fie de calitate.

„Soiul Moldova este rezistent, adaptat condițiilor de mediu de la noi și are calități gustative deosebite. Însă, fără a avea struguri de calitate, la sigur nu vom reuși să facem față concurenței externe. De aceea și am optat pentru sistemul antiploaie, am instalat sistemul Pergola în o parte din vie și vom continua schimbările”.

‹ adv ›

2 Comentarii

  1. LA ce preț evaluează 1 hectar. Și sunt două tipuri de protejare anti grindină și anti ploaie. Cunosc că sistemul anti ploaie are și minusuri se aprind struguri de la condens.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›