‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de energie regenerabilă - în așteptarea deciziei CSE

Producătorii de energie regenerabilă – în așteptarea deciziei CSE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii de energie regenerabilă din Republica Moldova, în număr de peste 30, își exprimă aprecierea față de modul în care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a implicat în soluționarea problemelor enunțate de cei ce activează în domeniu, a anunțat Vitalie Malai, avocatul grupului de producători, scrie Unimedia.

„Totodată, menționăm că pe marginea soluțiilor prezentate, este nevoie de o decizie adoptată de către CSE. Ne adresăm membrilor CSE să nu tergiverseze acest proces, ori fiecare zi înseamnă încă un pas spre falimentarea ramurii”.

Vitalie Malai susține că sunt foarte recunoscători reprezentanților ANRE, care au făcut tot posibilul ca pe masa Guvernului și a CSE, în regim de urgență, să ajungă nu doar informația necesară, dar și soluții concrete pentru rezolvarea problemelor apărute în sector ca urmare a unor decizii adoptate de către CSE.

Mai exact, la ședință de lucru organizată de către ANRE pe data de 7 decembrie, au fost identificate două soluții pentru a rupe „cercul vicios”:

  • procurarea centralizată a energiei electrice de la producători și furnizori locali la un preț, stabilit de Comisia Situații Excepționale;
  • anularea stării de alertă în sectorul electroenergetic cu revenirea la condițiile de activitate de până la 13 octombrie 2022.

Totodată, menționăm că și în cazul primei soluții, și în cazul celei de-a doua, este nevoie de o decizie adoptată de către CSE.

„Apreciem faptul că ANRE deja a expediat o scrisoare în acest sens operatorului sistemului de transport al energiei „Moldelectrica”, care, la rândul său, urmează să înainteze cele două propuneri spre examinare și adoptare membrilor CSE. Noi, producătorii de energie electrică din surse regenerabile, mizăm că aceste soluții, care vor debloca situația extrem de gravă în care ne aflăm, vor fi adoptate în această săptămână. Ne adresăm membrilor CSE să nu tergiverseze acest proces”, a notat Vitalie Malai.

Producătorii speră că, declarațiile făcute săptămâna trecută de Andrei Spînu, precum că problemele cu care ne confruntăm vor fi soluționate în câteva zile, se vor transforma în fapte.

„Cu toții dorim, în aceste vremuri dificile, să ne concentrăm eforturile pe majorarea volumului de producere a energiei regenerabile, dar nu pe discuții interminabile”.

La data de 6 decembrie curent, Andrei Spînu a menționat că va soluționa problemele producătorilor de energie regenerabilă.

‹ adv ›

Amintim că, producătorii de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, din Republica Moldova au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că intră în grevă japoneză, din cauza lipsei de reacție a autorităților la problemele și blocajele grave cu care se confruntă sectorul.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›